Categories: Sport

Iz Viteza otišao s ruksakom u Njemačku i osvojio Evropu

Sjajni MMA borac Roberto Soldić uzeo je i drugi pojas u KSW-u.

Soldić je pobijedio legendarnog Mameda Khalidova brutalnim nokautom u drugoj rundi u borbi, a time je već ranije osvojenom pojasu iz velter kategorije dodao pojas prvaka srednje kategorije u KSW-u.

“Želim samo najveće izazove, sad želim pojas i u poluteškoj. Želim se boriti protiv Tomasza Narkuna i uzeti treći pojas u KSW-u,” rekao je po završetku borbe Soldić.

Zanimljivo, ovaj borac je rođen u BiH, u Vitezu. Priču o njemu napisao je hrvatski portal Index.hr.

– Djetinjstvo u susjednoj zemlji uvelike ga je oblikovalo, što je kasnije često spominjao. Zanimljivo, u prvom dijelu karijere je na borbe izlazio pod bosanskom zastavom, a jedno vrijeme je pomirio svoje podrijetlo i zemlju, tako da je nosio obje zastave – hrvatsku te onu zemlje u kojoj je rođen.

Uspjeti kao MMA borac na Balkanu gotovo je nemoguća misija ako niste u pravoj dvorani. Teško je doći do bilo kakve prilike za meč jer ima premalo regionalnih organizacija, a čak i za pozivnicu na te događaje trebaju dobre menadžerske sposobnosti. Soldić je počeo vrlo skromno. Ljubuški, Metković i srpski Odžaci bili su prvi gradovi u kojima je upisao profesionalne mečeve.

Ipak, već tada je pokazivao nevjerojatnu urođenu snagu, eksplozivnost i srce. Njegov atraktivni udarački stil vrlo brzo je prepoznat na domaćoj sceni, a 2015. godine napravio je ključan potez u karijeri. Spojio se s Ivanom Dijakovićem, vlasnikom UFD Gyma iz njemačkog Düsseldorfa, koji slovi za jedan od najkvalitetnijih u Evropi.

Robocop, kako je nadimak najboljem hrvatskom borcu, stigao je u stranu zemlju vrlo skromno. “Robo je došao doslovno s jednom vrećicom, nije imao ništa. Godinu i pol dana gotovo je živio u dvorani i nemilice trenirao”, otkrio je kasnije Dijaković. Vrlo brzo mu se sav rad isplatio. Postigao je nešto što nikad nije pošlo za rukom borcu s ovih prostora – navodi se u tekstu na Indexu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Sljedeća stepenica UFC?

Navodi se kako je vjerovatno idealno vrijeme da Soldić sada prihvati ugovor koji mu nudi UFC.

– U sportskom smislu teško da može išta više postići u KSW-u. Drži dva pojasa, a suparnike niže nokautima kao da je riječ o trećerazrednim borcima, a ne nekima od najboljih na Starom kontinentu. Jedini logičan korak je, čini se, najveća svjetska MMA pozornica – UFC.

Dijaković je već u par navrata rekao kako Soldić ima dobru ponudu od UFC-a, ali zasad je zadovoljan u poljskoj organizaciji. Treba napomenuti da početni ugovor u UFC-u u pravilu nije velik dok borac ne sagradi dovoljno veliku reputaciju i popularnost koja bi mu donijela povišicu.

Također, u UFC-u postoje kolektivni ugovori, a bitna financijska stavka svih KSW-ovih boraca je reklamiranje sponzora tijekom borbi, bilo bannerima, bilo jednokratnim tetovažama na tijelu. U ovom trenutku Soldić vjerojatno i dalje može više zarađivati u KSW-u, posebno s obzirom na to da je postao jedan od najvoljenijih boraca u Europi. Ipak, sa sportske strane bila bi nevjerojatna šteta ne vidjeti taj talent na najtežem mogućem ispitu, piše Index.hr.

Mirko Filipović je najveći MMA borac ikad s ovih prostora, a Soldić je definitivno na dobrom putu da ga nadmaši.

The post Iz Viteza otišao s ruksakom u Njemačku i osvojio Evropu appeared first on Sportske.ba.

Redakcija

Recent Posts

Kako zaštititi krompir od krompirovog moljca?

Na vrijeme zaštite svoj krompir od krompirovog moljca, sajetuju na Instagram stranici tragbiljke. "Baštovani misle…

59 minuta ago

“Nije dozvoljavao Đini da nosi brushalter” Melina otkrila nepoznate detalje iz porodice Džinović, pa se dotakla odnosa Harisa i kćerke

Haris i Melina Džinović, jedan od najpoznatijih estradnih parova, riješili su da stave tačku na…

2 sata ago

Grčka predala olimpijski plamen organizatorima Igara u Parizu 2024

Plamen ovogodišnjih ljetnjih Olimpijskih igara u Parizu zvanično je uručen francuskim organizatorima na stadionu gdje…

2 sata ago

SVJEDOČANSTVO USTRAJNOSTI U DOBRU: Svečano otvoren Islamski centar ‘Sultan Ahmed’ u Zenici

Islamski centar "Sultan Ahmed" u Zenici danas je svečano otvoren u okviru manifestacije "Dani vakufa",…

2 sata ago

BIVŠU DARKA LAZIĆA SREDIO ZADRUGAR! Svi brujali o aferi njega i Brendona, a on sada od Marine Gagić napravio pravu zvjerku (FOTO)

Nikola Orozović bio je učesnik “Zadruge 3”, a gledaoci ga pamte po “aferi” sa Brendonom…

3 sata ago

Obradović potpisao novi ugovor

Izgleda da je višemjesečna saga završena, i to na radost navijača Partizana – Željko Obradović…

4 sata ago