Categories: Novosti

Mračne ulice Starog Grada: Više od 120 svjetiljki javne rasvjete nije u funkciji

Više od 120 svjetiljki javne rasvjete u Starom Gradu u Sarajevu nije u funkciji. Neke od njih ne rade posljednjih desetak dana, a na nekima su evidentirani kvarovi stari dvije godine.

Za ovakvo stanje, navode iz Općine,  krivo je resorno Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na čelu sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem, u čijoj je direktnoj nadležnosti oblast javne rasvjete i prema kojem je Općina Stari Grad Sarajevo uputila bezbroj zahtjeva i urgencija.

“U Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, nikada nije iskazana želja ili namjera za rješavanjem problema, a nezadovljstvo građana je iz dana u dan sve veće. Opravdano. Kao lokalna samouprava nemamo nadležnost nad održavanjem javne rasvjete stoga, svaki kvar, prijavu građana i ono što na terenu evidentiraju naši sekretari mjesnih zajednica, automatski prosljeđujemo u Kanton Sarajevo i zahtijevamo rješenje”, navode iz Općine, dodajući:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Samo u posljednjih 20-ak dana općinska Služba za investicije i komunalne poslove uputila je resornom ministarstvu tri urgencije, a Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica akt u kojem su precizno naveli 120 lokacija na kojima ne radi rasvjeta, tražeći da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima”.

Izvor : Općina Stari Grad

Poseban problem predstavlja rasvjeta u najužoj jezgri, na području mjesne zajednice Baščaršija koji je prisutan već godinama. Uže jezgro Starog Grada, Baščaršija, parkovi i javne površine su bez adekvatne javne rasvjete. Prema evidenciji Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, javna rasvjeta nije u funkciji na nekoliko lokacija u ulicama Štrosmajerova, Gazi Husrev-begova, Sime Milutinovića, Mustaj-pašin mejdan, Kundurdžiluk, Mula Mustafe Bašeskije, Ćurčiluk mali i drugim.

“Osim toga, prisutan je i problem nefunkcionisanja javne rasvjete na Trgu fra Grge Martića, ispred ulaza u Katedralu zbog kojeg su nam se obratili predstavnici Katedrale Srca Isusova tražeći hitno rješavanje jer je neprimjereno da se ovakve stvari dešavaju u vrijeme najvećeg katoličkog praznika. Nažalost, u padinskim dijelovima naše općine situacija je još gora i rasvjeta ne radi u brojnim mjesnim zajednicama. Na području Mošćanice – najveće mjesne zajednice u Starom Gradu, evidentirano je čak 40 kvarova. Ne možemo tolerisati nemar koji nadležno ministarstvo pokazuje prema građanima Općine Stari Grad Sarajevo i s pravom im upućujemo javnu kritiku i poziv da počnu raditi svoj posao i otklone evidentirane kvarove na javnoj rasvjeti”, saopćili su iz Općine Stari Grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Redakcija

Recent Posts

Da li je filtrirana voda zdravija od “česmovače”

​Zagovornici tvrde da filtriranje vode može da donese brojne koristi, od uklanjanja toksina i patogena…

5 minuta ago

PJEVAČ PROSLAVIO ROĐENDAN: Prepoznajete li buduću zvijezdu koju drži u naručju

Kemal Malovčić juče je proslavio rođendan. Nije dobio ljepšu čestitku od one koju mu je uputila Šejla…

43 minute ago

Sanja Grujić izvadila biopolimer iz usana pa pokazala kako izgleda nakon operacije (Foto + Video)

Rijaliti učesnica Sanja Grujić nedavno je odlučila da ukloni vještački materijal biopolimer iz svojih usana,…

2 sata ago

Lokalni izbori u BiH 6. listopada, uz primjenu ‘Schmidtovog zakona’

Predsjednica SIP-a Irena HadžiabdićFoto: Armin Durgut / PIXSELLLokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će…

2 sata ago

Đokoviću se otvara ”auto-put” u Rimu

Ove srijede počeo je Masters u Rimu, na kom će Srbija imati četiri predstavnika. Pored…

2 sata ago

Putno zdravstveno osiguranje – novi osiguravajući proizvod Addiko Bank Sarajevo i Vienna osiguranje VIG

Addiko Bank Sarajevo je, u saradnji sa Vienna osiguranjem VIG, za svoje klijente pripremila novi…

2 sata ago