Categories: Novosti

Pazite gdje kupujete i ne dijelite bankovne podatke

Dio prepiske novinara i prevaranta s kreiranom lažnom stranicom Hrvatske pošte

Foto: Ivica Grudiček / Dnevnik / HRT

U ovo vrijeme pandemije i kupnje putem interneta, prijete raznorazne prijevare. Tako je ona najnovija da kreiraju lažne internetske stranice dostavnih poduzeća na koje naivni prodavači upisuju svoje podatke s kartica i ostanu bez velikih iznosa. Policija i stručnjaci upozoravaju kupce, ali i prodavače da budu oprezni.

Varaždinac je nedavno putem internetskog oglasnika prodavao zimsku jaknu za nekoliko stotina kuna. Javila mu se nepoznata osoba s broja registriranog u Ukrajini te poslala poveznicu na lažno kreiranu stranicu Hrvatske pošte. Ništa ne sluteći, upisao je podatke svoje kreditne kartice i uskoro ostao bez 15.000 kuna.

– U posljednjih mjesec dana bilježimo znatan porast internet prijevara vezan uz internet oglasnike. U svim prijevarama je korišten isti ili slični modalitet gdje se počinitelj javlja potencijalnoj žrtvi i javlja se kao potencijalni kupac, istaknuo je Damir Češnjaj, član Grupe za kibernetičku sigurnost PU Varaždinske.

Takvi su slučajevi prijevare, pogotovo u ovo vrijeme pandemije, doslovno – eksplodirali.

Iz Hrvatske pošte HRT-u su poslali priopćenje u kojem ističu da se posljednjih mjeseci povećao broj lažnog predstavljanja u ime ove institucije. Svaki pokušaj manipulacije prijavljuju kažu Nacionalnom CERT-u.

Prevaranti su sve lukaviji – od korisnika, primjerice, traže da uplate trošak carine kako bi mogli primiti paket, ali i lažne poveznice koje zahtijevaju unos osobnih i financijskih podataka.

– Idu tako daleko da se kopiraju stranice, mislite da ste sigurni, unesete podatke, kreditne kartice, sigurnosni kod, broj računa i ti podaci ne idu u nekakv siguran sustav nego se upišu u bazu podataka zlonamjernog napadača koji će ih onda iskoristiti, objasnio je Sandro Gerić, Fakultet organizacije i informatike.

A kad se jednom podaci s kartica daju – do novca je nemoguće doći jer završe u egzotičnim zemljama poput Kokosovih otoka, kažu u policiji.

– Kako se u većini slučajeva radi o međunarodnom kriminalitetu, počinitelji nisu s našeg područja i vrlo se teško pronalaze te u većini slučajeva se teško dolazi do povrata novca, rekao je Češnjaj.

Stručnjaci apeliraju – pazite što birate i kupujte na stranicama s valjanim certifikatima i nikako ne dijelite svoje bankovne podatke.

–  Najlakše je provjeriti adresu same stranice, ako se klikne na URL (poveznicu) onda ćete vidjeti da ta adresa nije ona originalna adresa. Ona je bliska, ali postoji razlika u jednom slovu ili dva slova, ali i takve stranice nemaju certifikat, naveo je Gerić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Koliko god bili sigurni i internetski pismeni, kibernetički kriminalci postaju sve uvjerljiviji pa vas lako mogu – “hakirati”.

Besplatno savjetlovalište za potrošače

Savjetovalište udruge Varaždinski potrošač itekako nastoji biti pri ruci svim kupcima koji bi se htjeli bolje upoznati sa svojim pravima – u ovom slučaju doznati kako se zaštititi od online prijevara.

– Savjeti su besplatni, u ovo vrijeme kada smo posebno okrenuti internetskoj kupovini i zlata vrijedi, a daje ih Sanja Keretić iz Udruge Varaždinski potrošač.

– S obzirom na nastale okolnosti sve više potrošača odlučuje se na internet trgovinu i kupovinu na daljinu, s toga u udruzi imamo povećani broj upita vezanih uz tu vrstu trgovine. Potrošači nas najčešće kontaktiraju kada sredstvom daljinske komunikacije ili online kupe proizvod i proizvod im se ne sviđa, ili možda nema karakteristike kakve su mislili, ili ga jednostavno žele zamijeniti iz nekog razloga ili odustati od kupnje, tada nas zovu i pitaju što i kako dalje, objašnjava Sanja Keretić, Udruga Varaždinski potrošač.

Keretić upozorava kupce da osim proizvoda i svih karakteristika proizvoda kojeg kupuju, da prvenstveno provjere trgovca od kojeg kupuju.

– Radi li se doista o registriranom trgovcu, jesu li podaci tog trgovca javno dostupni u smislu sjedišta, smislu kontakt broja telefona, kontakta elektroničke pošte, i općih uvjeta poslovanja da se uvjere na koji način kod tog trgovca mogu kupiti, što u slučaju ako žele raskinuti ugovor, ili ako žele izvršiti povrat proizvoda, ističe Keretić.

– U svakom slučaju nužno je kupovati putem ovlaštenih web shopova, provjeriti trgovca, a plaćanje ukoliko se vrši putem kartice vršiti isključivo putem sigurnosnog protokola banke ili kartičarske kuće koja je izdala karticu. Niti u kojem slučaju ne slati svoje podatke bilo kome, prvenstveno mislim na osobne podatke, podatke kartice, kao ni sigurnosni kod s poleđine kartice, upozorava Sanja Keretić, Udruga Varaždinski potrošač.

– Kao udruga surađujemo s policijom vrlo često kada je to potrebno, međutim ukoliko potrošač direktno policiji prijavi nekakav slučaj, mi u tom slučaju nismo stranka u postupku i ne dobivamo povratnu informaciju o tijeku postupka, dodaje Keretić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

GOTOVO JE: BHRT ispunio obećanje, jutros, umjesto programa na Federalnoj televiziji, emitira se…

Jutros nema programa na Federalnoj televiziji. Umjesto jutarnjeg programa emitira se testna slika. Jasno je…

28 minuta ago

Bivši grend slem šampion ide u penziju u 30. godini

Povrede su definitivno učinile svoje - Dominik Tim je navodno odlučio da se penzioniše u…

41 minuta ago

Njoke iz rerne

Isprobajte recept za ukusne njoke. SASTOJCI: 500 g njoka (od spanaća) 150 g svježeg špinata…

45 minuta ago

Bećirović poručio njemačkom kancelaru da je većina građana BiH orjentisana ka EU, a ne prema Rusiji

Skoro 80 posto građana Bosne i Hercegovine žele u Evropsku uniju (EU) i u Sjevernoatlanski…

2 sata ago

Drama u Podgorici: Budućnost srušila Partizan

Košarkaši Budućnosti pobijedili su u svojoj dvorani "Morača" ekipu Partizana rezultatom 74:73.

3 sata ago

Službeno otvoren Dalmatia Tower u Splitu

Dalmatia TowerFoto: Miroslav Lelas / ReutersNajviša građevina u Hrvatskoj - splitski Dalmatia Tower, službeno je…

5 sati ago