Categories: Novosti

“Gospodarska razmjena može biti puno veća”

Andrej Plenković i Albin Kurti

Foto: Vlada RH / HRT

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Republici Kosovo. Sastao se s kolegom Albinom Kurtijem, a očekuje se i susret gospodarstvenika dviju zemalja. Uz HGK, stigli su i predstavnici Ericssona Nikole Tesle i Končar Elektroindustrije. Tijekom dana, među ostalim, posjetit će hrvatsku manjinu u Janjevu te pripadnike Hrvatskog kontingenta u sastavu međunarodnih mirovnih snaga. 

– Premijer Plenković u prvom je službenom posjetu Kosovu. Ovo je i prvi posjet hrvatskog premijera Kosovu u posljednjih 10 godina, javio je Miro Aščić za Dnevnik u podne.

Premijer se, dodao je, sastaje s cijelim kosovskim rukovodstvom – premijerom, predsjednicom i predsjednikom Skupštine. Hrvatska podržava neovisnost Kosova, ali i traži od vlasti pragmatičnije stajalište vezano za pregovore sa Srbijom.

Hrvatskoj su važni i ekonomski odnosi s Kosovom. Onamo godišnje izvezemo robe u vrijednosti od oko 100 mil €, a uvezemo u vrijednosti od oko 4 mil €. S premijerom su zbog toga ondje i predstavnici Končara i tvrtke Ericsson Nikola Tesla, kojima je to tržište važno.

– Što se tiče gospodarske razmjene, ona je negdje oko 100 milijuna eura u ne COVID fazi, rekao je Plenković, dodavši kako ona može biti puno veća. 

– Ovdje dominira hrvatski izvoz na Kosovo u odnosu na kosovski izvoz prema Hrvatskoj i upravo sam rekao premijeru da moramo malo staviti u balans tu vrstu razmjene. Hrvatska je Kosovu sedmi vanjsko-trgovinski partner, a naša obrambena industrija, koja se razvija, zasigurno je zainteresirana za jačanje suradnje i prisutnost na tržištu ovdje u Kosovu, rekao je Plenković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Premijer će tijekom poslijepodneva posjetiti Janjevo, gdje je nekada živjelo oko 8000 Hrvata. Danas ih je samo 200-tinjak.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

UVIJEK STE SE PITALI KOG JE PORIJEKLA PREZIME BRUNCLIK, ISPLIVALI SVI DETALJI

Naša poznata pevačica Zorica Brunclik jedna je od većih umetnika sa ovih prostora. Uvek smo…

16 minuta ago

Kako se riješiti sijedih vlasi bez farbanja: Ovaj sastojak čini čuda

Zaboravite farbanje. Postoji jedan jednostavan trik i tajni sastojak iz kuće za pokrivanje sijedih vlasi…

48 minuta ago

U ponedjeljak južina, ali još većinom suho, barem djelomice sunčano

Južinu, toplinu te većinom suho i djelomice sunčano vrijeme već od utorka zamjenjuje promjenjivo i…

58 minuta ago

Liverpul slavio protiv Totenhema, petarda Čelsija

U posljednjoj današnjoj utakmici 36. kola englskog Premijeršipa, fudbaleri Liverpula se u derbiju savladali Totenhem…

59 minuta ago

Tuzlanka Šejla Zonić ide direktno u naredni krug: Svi se zaledili kad je otpjevala “Dvije su se vode zavadile”

Sestrična Kemala Malovčića važi za jednog od favorita za pobjedu u ovoj sezoni “Zvezda Granda”…

1 sat ago

Budisa-smijeh

A litle laugh.

2 sata ago