Categories: Biznis

VLADA FBiH:UREDBA O DODJELI POMOĆI PRIVREDNIM DRUŠTVIMA OPRAVDALA NAMJENU

Vlada FBiH je usvojila izvještaj Privredne komore FBiH o efektima dodijeljene finansijske pomoći Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije po Javnom pozivu, za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije, u skladu sa Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Vlada je konstatovala da mišljenja i preporuke iz ovog izvještaja treba uzeti u obzir pri izradi budućih programa podrške privredi Federacije BiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavilo je svim privrednim društvima, korisnicima finansijske pomoći, evaluacijski upitnik o efektima sredstava dodijeljene finansijske pomoći. Analizom je obuhvaćeno 291 privredno društavo od ukupno 388 koja je ispunjavala kriterije javnog poziva.

Cjelokupna analiza bazirana je na sumiranim rezultatima evaluacijskog upitnika, ali i na cjelokupnom istraživanju uticaja pandemije na stanje unutar preradivačkih sektora, koje je PK FBiH sprovela uz podršku International Finance Corporation (IFC), te je sačinila izvještaj o efektima dodijeljene finansijske pomoći.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U izvještaju je, a na osnovu mišljenja ispitanih privrednih društava, te načinu utroška sredstava, zaključeno da je Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BİH u okolnostima pandemije COVID-19, koju je Vlada donijela 16. oktobra 2020. godine, a kojom je privrednim društvima u vidu grant sredstava dodijeljeno 30.000.000 KM, opravdala svoju namjenu.

Direktno mišljenje predstavnika privrednih društava, te uvid u trenutno stanje broja zaposlenih unutar kompanija, također opravdavaju osnovni cilj navedene Uredbe, a to je zadržavanje radnih mjesta. Nadalje, može se zaključiti da je utrošak dodijeljenih sredstava doprinio održavanju i povećanju fınansijskog rezultata i izvoza privrednih društava koja su ovu mjeru ocijenila pozitivnom. Ocijenjeno je da je i cijeli proces dodjele sredstava sproveden transparentno i korektno.

Redakcija

Recent Posts

Službeno otvoren Dalmatia Tower u Splitu

Dalmatia TowerFoto: Miroslav Lelas / ReutersNajviša građevina u Hrvatskoj - splitski Dalmatia Tower, službeno je…

39 minuta ago

Poznate grupe za međunarodni Counter-Strike turnir u Beogradu

​Fissure je zvanično otkrio grupe za internacionalni CS2 turnir BetBoom Dacha Belgrade 2024, koji će…

50 minuta ago

Evropska zemlja u kojoj se najduže živi

MADRID - U Španiji ljudi u prosjeku žive 84 godine, pa je u toj mediteranskoj…

53 minute ago

Spasioci nakon pet dana otkopali tijelo nastradalog rudara tuzlanskog rudnika Kreka

Pripadnici čete za spašavanje su 7. maja, oko 17.00 sati, došli do tijela tragično nastradalog…

3 sata ago

ANA NIKOLIĆ PRIZNALA VEZU SA RALETOM

Nakon što je Kurir prvi pisao o haosu i neredu u stanu Gorana Ratkovića Raleta…

3 sata ago