Categories: Biznis

VLADA FBiH:UREDBA O DODJELI POMOĆI PRIVREDNIM DRUŠTVIMA OPRAVDALA NAMJENU

Vlada FBiH je usvojila izvještaj Privredne komore FBiH o efektima dodijeljene finansijske pomoći Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije po Javnom pozivu, za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije, u skladu sa Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Vlada je konstatovala da mišljenja i preporuke iz ovog izvještaja treba uzeti u obzir pri izradi budućih programa podrške privredi Federacije BiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavilo je svim privrednim društvima, korisnicima finansijske pomoći, evaluacijski upitnik o efektima sredstava dodijeljene finansijske pomoći. Analizom je obuhvaćeno 291 privredno društavo od ukupno 388 koja je ispunjavala kriterije javnog poziva.

Cjelokupna analiza bazirana je na sumiranim rezultatima evaluacijskog upitnika, ali i na cjelokupnom istraživanju uticaja pandemije na stanje unutar preradivačkih sektora, koje je PK FBiH sprovela uz podršku International Finance Corporation (IFC), te je sačinila izvještaj o efektima dodijeljene finansijske pomoći.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U izvještaju je, a na osnovu mišljenja ispitanih privrednih društava, te načinu utroška sredstava, zaključeno da je Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BİH u okolnostima pandemije COVID-19, koju je Vlada donijela 16. oktobra 2020. godine, a kojom je privrednim društvima u vidu grant sredstava dodijeljeno 30.000.000 KM, opravdala svoju namjenu.

Direktno mišljenje predstavnika privrednih društava, te uvid u trenutno stanje broja zaposlenih unutar kompanija, također opravdavaju osnovni cilj navedene Uredbe, a to je zadržavanje radnih mjesta. Nadalje, može se zaključiti da je utrošak dodijeljenih sredstava doprinio održavanju i povećanju fınansijskog rezultata i izvoza privrednih društava koja su ovu mjeru ocijenila pozitivnom. Ocijenjeno je da je i cijeli proces dodjele sredstava sproveden transparentno i korektno.

Redakcija

Recent Posts

DŽEJLA SA KIK-BOKSERKOM UŽIVA U TURSKOJ! I dalje se drže ustaljene šeme – na fotkama nikad nisu zajedno, ali… (FOTO)

Džejli Ramović ne mogu da unište sreću gradski tračevi, pa tako i dalje uživa u…

10 minuta ago

Plenković dobio mandat, neki članovi vlade već se znaju

Banski dvori Foto: Patrik Macek / PIXSELLPlenković: U vladi sigurno ostaju Habijan, Vučković i Obuljen…

2 sata ago

Tim potvrdio kraj karijere (VIDEO)

Dominik Tim potvrdio je spekulacije koje su se pojavile prije nekoliko dana - ovo je…

2 sata ago

Psiholog tvrdi da su muškarci koji imaju ove osobine najbolji muževi

Većina žena zna šta želi kod muškarca. Možda čak imamo i popis kvaliteta koje bismo…

2 sata ago

Prije godinu dana je preminuo hitmejker Ibro Mangafić: U njegovu čast 2. juna u Zenici se organizira festival Kapije sevdaha

Bosanskohercegovački kompozitor i hitmejker Ibro Mangafić preminuo je na današnji dan prije godinu dana, a…

2 sata ago

Obavezno pogledajte novi vrlo poseban smiješni video 2023.😂Najbolji novi komični video 2023.😁Epi 03 by Bidik Fun Ltd

Obavezno pogledajte novi vrlo poseban smiješni video 2023. Najbolji novi komični video 2023. Epi 03…

3 sata ago