Categories: Estrada

DŽENITA SALISPAHIĆ O PROJEKTU IZA KOJEG SE KRIJE TUŽNA PRIČA: Moj rahmetli sin živi kroz Udruženje „Alden S. 46“

Iza sarajevskog Udruženja ALDEN S.46 krije se tužna priča. Osnivač ovog humanog projekta je Dženita Salispahić, žena koja je prije tri godine ostala bez sina Aldena. Naime, Alden, poznat u raji i kao doktor za vožnju, poginuo je na motoru, a od siline udara na mjestu je ostao mrtav. Njegova majka bila je shrvana tugom, ne znajući kako da se nosi s tim najtežim gubitkom. Pala je u depresiju, danima nije izlazila iz kuće, samo je molila Boga da i nju uzme sebi. Jednostavno nije imala motiva kako nastaviti dalje. No, jedan momenat je bio presudan koji ju je, kako kaže, bukvalno digao iz mrtvih.

Alden poginuo na motoru

-Iza mog rahmetli sina ostao je tada četverogodišnji sin Aldijan. Nakon sve te tuge koja nas je snašla, došao je kod mene i kada je vidio da ja nemam volje ni za šta, osjetio je, da nakon oca, gubi i mene. Prišao mi je i rekao: „Nemoj nano da mi i ti sada umreš“!? E to mi je bukvalno otvorilo oči. Trgnula sam se iz tog bunila i odlučila da moram, na neki način, održati ime svog djeteta živim, kada već njega nemam. I kroz ovo Udruženje moj Alden i danas živi – počinje svoju potresnu priču majka Dženita.

Voće i povrće iz Eko Jasmina

Vrlo brzo je, uz pomoć kćerke Lejle i snahe Afrodite, koje joj i danas puno pomažu, kao i suprug te majka, pokrenula Udruženje koje ima za cilj skrbiti se o djeci samohranih roditelja, pomagati djeci s posebnim potrebama u socijalizaciji te ih približiti vršnjacima i, na taj način, otkloniti sve predrasude o njima.

Podrška Feđe Štukana

-I krenulo je lijepo, uz Božiju pomoć. Uspjeli smo dobiti prostorije kod Druge gimnazije, te tu svakodnevno radimo sa djecom. Imamo veliku podršku javnih ličnosti. Nedavno nas je posjetio i naš proslavljeni glumac Feđa Štukan koji nam je donirao svoje knjige.

Veliku podršku imamo i od DJ Krmka, te mnogih drugih. Veliko hvala dugujemo i našem stalnom donatoru Eko Jasmini iz Mostara koja svaki ponedjeljak donira voće i povrće, tu organski proizvedenu zdravu hranu za djecu. Tu je i pekara Farina i veliko hvala dugujemo i čika Hamdi na pecivu koji nam svako jutro dostavlja friško pecivo za potrebe našeg Udruženja – nastavlja Dženita.

Peciva od čika Hamde

Kaže kako je svaki vid pomoći Udruženju dobrodošao. Nedavno su imali akciju podjele skupe njemačke hrane koje podiže imunitet, a koja je prijeko potrebna oboljelima od karcinoma.

Susret u Jajcu sa DJ Krmkom

-Ovim putem pozivamo samohrane majke da se jave i dođu u Udruženje jer mi znamo kako im bar malo olakšati teške dane. Žene ostavljaju djecu kod nas po nekoliko sati, čak su naučila sama da idu u toalet, skinuli su pelene. Djeca, što je meni posebno drago, jedva čekaju da dođu i neće da idu jer djecu ne možeš prevariti. Onaj iskreni nijet oni itekako osjete zato se kod nas osjećaju u sigurnim rukama. Roditelji su oduševljeni a nama svaki njihov osmijeh i ponovni dolazak govori da smo na pravim i ispravnom putu. Rasplakala sam kada sam čula da me zovu „druga teta Zilha“ za djecu – kroz suze kaže Dženita kojoj su, priznaje nam, vodilje kroz život njeni unuci Najra, Najdin, Aldijan i Nalden.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







I na kraju, ali ne manje bitno, Udruženje ALDEN S. 46 često organiziraju priredbe za malu raju, pa uz druženje, kvalitetne obroke, dovode i maskote koje djecu posebno obraduju.

-Ujedno još da napomenem da imamo i edukacije, psihologa, muzičku, plesnu i dramsku sekciju – završila je Dženita.

 Humanitarni broj

Kako bi pomogli Udruženju ALDEN S. 46 u ovoj humanoj misiji pokrenut je i humanitarni broj 090 291012, na koji možete donirati novac za potrebe Udruženja. Svojom simboličnom donacijom pomažete djeci koja su u ovom Udruženju pronašli svoju svijetlu tačku i mjesto gdje se osjećaju kao kod kuće.

-Mi postojimo zahvaljujući donacijama i mojim finansijskim mogućnostima. Ovo je humana misija koja čuva sjećanje na mog sina Aldena te niko ovo ime ne smije „zaprljati“ nekim nečasnim radnjama – bila je jasna Dženita Salispahić.

Dž. H. M. 

Redakcija

Recent Posts

Oglasio se Haris Džinović povodom veze sa 15 godina mlađom devojkom! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Medijska pažnja i dalje je usmerena na razvod Meline i Harisa Džinovića, koji je bio…

46 minuta ago

Kako da skinete pečat sa jaja?

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice…

58 minuta ago

Hrvatska obilježava 29 godina od operacije “Bljesak”

U Okučanima obilježena 29. obljetnica VRO 'Bljesak' Foto: Matija Habljak / PIXSELLHrvatska obilježava 29. godišnjicu…

2 sata ago

Tuhel okrivio jednog igrača za oba primljena gola

Bajern i Real Madrid su remizirali u Minhenu rezultatom 2:2 u prvoj utakmici polufinala Lige…

2 sata ago

How to Avoid Chores 🧹😅

Hey Alan Army, this is Alan Chikin Chow! This video is called How to Avoid…

2 sata ago

Haris Džinović se oglasio nakon priče da ima novu djevojku koja liči na Melinu: “To više nije šteta”

Pevač ističe da nema, ali da će imati devojku Haris Džinović oglasio se nakon i…

2 sata ago