in

DŽENITA SALISPAHIĆ O PROJEKTU IZA KOJEG SE KRIJE TUŽNA PRIČA: Moj rahmetli sin živi kroz Udruženje „Alden S. 46“

Slatka-Tajna.Eu

Iza sarajevskog Udruženja ALDEN S.46 krije se tužna priča. Osnivač ovog humanog projekta je Dženita Salispahić, žena koja je prije tri godine ostala bez sina Aldena. Naime, Alden, poznat u raji i kao doktor za vožnju, poginuo je na motoru, a od siline udara na mjestu je ostao mrtav. Njegova majka bila je shrvana tugom, ne znajući kako da se nosi s tim najtežim gubitkom. Pala je u depresiju, danima nije izlazila iz kuće, samo je molila Boga da i nju uzme sebi. Jednostavno nije imala motiva kako nastaviti dalje. No, jedan momenat je bio presudan koji ju je, kako kaže, bukvalno digao iz mrtvih.

Alden poginuo na motoru

-Iza mog rahmetli sina ostao je tada četverogodišnji sin Aldijan. Nakon sve te tuge koja nas je snašla, došao je kod mene i kada je vidio da ja nemam volje ni za šta, osjetio je, da nakon oca, gubi i mene. Prišao mi je i rekao: „Nemoj nano da mi i ti sada umreš“!? E to mi je bukvalno otvorilo oči. Trgnula sam se iz tog bunila i odlučila da moram, na neki način, održati ime svog djeteta živim, kada već njega nemam. I kroz ovo Udruženje moj Alden i danas živi – počinje svoju potresnu priču majka Dženita.

Voće i povrće iz Eko Jasmina

Vrlo brzo je, uz pomoć kćerke Lejle i snahe Afrodite, koje joj i danas puno pomažu, kao i suprug te majka, pokrenula Udruženje koje ima za cilj skrbiti se o djeci samohranih roditelja, pomagati djeci s posebnim potrebama u socijalizaciji te ih približiti vršnjacima i, na taj način, otkloniti sve predrasude o njima.

Podrška Feđe Štukana

-I krenulo je lijepo, uz Božiju pomoć. Uspjeli smo dobiti prostorije kod Druge gimnazije, te tu svakodnevno radimo sa djecom. Imamo veliku podršku javnih ličnosti. Nedavno nas je posjetio i naš proslavljeni glumac Feđa Štukan koji nam je donirao svoje knjige.

Veliku podršku imamo i od DJ Krmka, te mnogih drugih. Veliko hvala dugujemo i našem stalnom donatoru Eko Jasmini iz Mostara koja svaki ponedjeljak donira voće i povrće, tu organski proizvedenu zdravu hranu za djecu. Tu je i pekara Farina i veliko hvala dugujemo i čika Hamdi na pecivu koji nam svako jutro dostavlja friško pecivo za potrebe našeg Udruženja – nastavlja Dženita.

Peciva od čika Hamde

Kaže kako je svaki vid pomoći Udruženju dobrodošao. Nedavno su imali akciju podjele skupe njemačke hrane koje podiže imunitet, a koja je prijeko potrebna oboljelima od karcinoma.

Susret u Jajcu sa DJ Krmkom

-Ovim putem pozivamo samohrane majke da se jave i dođu u Udruženje jer mi znamo kako im bar malo olakšati teške dane. Žene ostavljaju djecu kod nas po nekoliko sati, čak su naučila sama da idu u toalet, skinuli su pelene. Djeca, što je meni posebno drago, jedva čekaju da dođu i neće da idu jer djecu ne možeš prevariti. Onaj iskreni nijet oni itekako osjete zato se kod nas osjećaju u sigurnim rukama. Roditelji su oduševljeni a nama svaki njihov osmijeh i ponovni dolazak govori da smo na pravim i ispravnom putu. Rasplakala sam kada sam čula da me zovu „druga teta Zilha“ za djecu – kroz suze kaže Dženita kojoj su, priznaje nam, vodilje kroz život njeni unuci Najra, Najdin, Aldijan i Nalden.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I na kraju, ali ne manje bitno, Udruženje ALDEN S. 46 često organiziraju priredbe za malu raju, pa uz druženje, kvalitetne obroke, dovode i maskote koje djecu posebno obraduju.

-Ujedno još da napomenem da imamo i edukacije, psihologa, muzičku, plesnu i dramsku sekciju – završila je Dženita.

 Humanitarni broj

Kako bi pomogli Udruženju ALDEN S. 46 u ovoj humanoj misiji pokrenut je i humanitarni broj 090 291012, na koji možete donirati novac za potrebe Udruženja. Svojom simboličnom donacijom pomažete djeci koja su u ovom Udruženju pronašli svoju svijetlu tačku i mjesto gdje se osjećaju kao kod kuće.

-Mi postojimo zahvaljujući donacijama i mojim finansijskim mogućnostima. Ovo je humana misija koja čuva sjećanje na mog sina Aldena te niko ovo ime ne smije „zaprljati“ nekim nečasnim radnjama – bila je jasna Dženita Salispahić.

Dž. H. M. 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Liverpool osigurao nokaut fazu, Inter rutinski u Moldaviji, Besiktas “nokautiran”

Održana sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, sudjelovali i članovi Europskog revizorskog suda