Categories: Biznis

Počela isplata 5,5 miliona KM podsticaja za povećanje plata u RS

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS  odobrilo je 5,5 miliona KM za 417 privrednih subjekata koji su u četvrtom obračunskom periodu (januar-juni 2021.) isplatili uvećanu platu za 14.442 radnika.

Zahtjeve za podsticaj, čija je isplata u toku, blagovremeno je, putem aplikacije “e-podsticaj” i u pisanom obliku, dostavilo 517 privrednih subjekata. Ministarstvu se za navedeni obračunski period obratilo 546 privrednih subjekata, s tim je 29 zahtjeva podneseno neblagovremeno ili mimo propisanog načina.

“Proses obračuna je u završnoj fazi, te će u narednih nekoliko dana biti obrađeni i preostali zahtjevi za podsticaje.

Ministarstvo, u saradnji sa Poreskom upravom RS  provodi proceduru dodjele podsticaja koja podrazumijeva njihovu obradu od strane Ministarstva, automatsku provjeru i obračun iznosa sredstava od strane Poreske uprave, te donošenje pojedinačnih rješenja i isplatu podsticaja privrednim subjektima.

Za prva tri obračunska perioda, od jula 2019. do decembra 2020. godine, dodijeljen je podsticaj u ukupnom iznosu od oko 13 miliona KM za 711 različitih privrednih subjekata koji posluju u 45 gradova i opština RS. Najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz oblasti prerađivačke industrije, u ukupnom iznosu od 4,8 miliona KM, za 209 privrednih subjekata.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Na ovaj način Vlada RS je podržala povećanje plata za oko 13.000 radnika u prvom obračunskom periodu, za oko 18.000 radnika u drugom obračunskom periodu i za oko 14.000 radnika za treći obračunski period.

Cilj uvođenja ove mjere je smanjenje sive zone u oblasti prijave radnika i isplate plata, poboljšanje položaja radnika i provođenje cjelokupnog novčanog iznosa koje radnik dobija od privrednog subjekta u legalne tokove.

Dosadašnja analiza dodijeljenih podsticaja za povećanje plata radnika ukazuje na pozitivna kretanja i pokazuje da su dodijeljena sredstva podsticaja postigla odgovarajuće efekte i opravdala očekivane rezultate”, saopćeno je iz Ministarstva..

Redakcija

Recent Posts

Koliko sekundi treba da potrošite na pranje lica?

Proizvodi za čišćenje lica su postali nezaobilazni dio svakodnevne rutine, a jedan dodatni savjet bi…

9 minuta ago

Mnoge gradove sam dobio poslednjih deceniju i više, a samo jedan…

Stefan Simić, sjajni umjetnik iz Srbije svojim radom ujedinjuje narode bivše Jugoslavije. Rado je viđen…

11 minuta ago

Stier: Sutra razgovor o resorima; Vučemilović o podršci vladi: O tom-potom

Kada ćemo dobiti novu Vladu?Foto: Otvoreno / HRTSve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji…

12 minuta ago

Urugvajac napušta Liverpul, njegov postupak to potvrdio

Urugvajski reprezentativac i napadač Liverpoola, Darvin Njunjez, gotovo sigurno će napustiti kultni stadion ''Anfield'' po…

13 minuta ago

Tara se oglasila nakon skandaloznih snimaka

“Zanimljivo je da je sve stigla da snimi. Vidim da on baca stvari po stanu…

17 minuta ago

Kineske kamere za nadzor šire se Istočnom Evropom, uprkos brigama o sigurnosti

Zemlje Srednje i Istočne Europe kupile su milione nadzornih kamera kineske proizvodnje u posljednjih pet…

2 sata ago