in

Počela isplata 5,5 miliona KM podsticaja za povećanje plata u RS

Slatka-Tajna.Eu

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS  odobrilo je 5,5 miliona KM za 417 privrednih subjekata koji su u četvrtom obračunskom periodu (januar-juni 2021.) isplatili uvećanu platu za 14.442 radnika.

Zahtjeve za podsticaj, čija je isplata u toku, blagovremeno je, putem aplikacije “e-podsticaj” i u pisanom obliku, dostavilo 517 privrednih subjekata. Ministarstvu se za navedeni obračunski period obratilo 546 privrednih subjekata, s tim je 29 zahtjeva podneseno neblagovremeno ili mimo propisanog načina.

“Proses obračuna je u završnoj fazi, te će u narednih nekoliko dana biti obrađeni i preostali zahtjevi za podsticaje.

Ministarstvo, u saradnji sa Poreskom upravom RS  provodi proceduru dodjele podsticaja koja podrazumijeva njihovu obradu od strane Ministarstva, automatsku provjeru i obračun iznosa sredstava od strane Poreske uprave, te donošenje pojedinačnih rješenja i isplatu podsticaja privrednim subjektima.

Za prva tri obračunska perioda, od jula 2019. do decembra 2020. godine, dodijeljen je podsticaj u ukupnom iznosu od oko 13 miliona KM za 711 različitih privrednih subjekata koji posluju u 45 gradova i opština RS. Najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz oblasti prerađivačke industrije, u ukupnom iznosu od 4,8 miliona KM, za 209 privrednih subjekata.

Na ovaj način Vlada RS je podržala povećanje plata za oko 13.000 radnika u prvom obračunskom periodu, za oko 18.000 radnika u drugom obračunskom periodu i za oko 14.000 radnika za treći obračunski period.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Cilj uvođenja ove mjere je smanjenje sive zone u oblasti prijave radnika i isplate plata, poboljšanje položaja radnika i provođenje cjelokupnog novčanog iznosa koje radnik dobija od privrednog subjekta u legalne tokove.

Dosadašnja analiza dodijeljenih podsticaja za povećanje plata radnika ukazuje na pozitivna kretanja i pokazuje da su dodijeljena sredstva podsticaja postigla odgovarajuće efekte i opravdala očekivane rezultate”, saopćeno je iz Ministarstva..

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako dodati volumen tankoj kosi

BACIO U ĆEIF TRANSEKSUALKU: Electra Elite razbijalala čaše zbog Emraha