Categories: Biznis

Obavezno osigurati radnike i dati porezne olakšice građanima

Udruženje društava za osiguranje u FBiH predstavilo je dvije inicijative koje idu u pravcu bolje zaštite radnika od posljedica nezgoda na radu te većih poreznih olakšica kod ugovaranja dobrovoljnog penzionog, životnog i zdravstvenog osiguranja.

“Prva inicijativa bit će pretočena u prijedlog propisivanja zakonske obaveze kolektivnog osiguranja radnika od nezgode na radu u Federaciji BiH, u skladu sa rješenjima  koja se primjenjuju u Republici Srpskoj, Distriktu Brčko te zemljama regiona.

Predloženim izmjenama Zakona o zaštiti na radu  BiH ostvarile bi se višestruke koristi za sve segmente društva, jer bi radnici u Federaciji BiH ostvarili jednaka prava  kao i u RS i Distriktu. Značajno bi se poboljšala zaštita zdravlja radnika, jer bi u slučaju povrede ili oboljevanja bili u poziciji da od osiguravajućih društava brzo naplate finansijska sredstva neophodna za liječenje.

Poslodavci u FBiH bi povećali svoju atraktivnost na tržištu rada i značajno unaprijedili zaštitu zdravlja radnika uz neznatan izdatak za kolektivno osiguranje radnika, a troškovi isplata odštetnih zahtjeva bi sa poslodavaca prešli na osiguravajuća društva”, objašnjava se u saopćenju Udruženja.

Na okruglom stolu održanom u Sarajevu u organizaciji Udruženja, prezentirana  je i inicijativa za  izmjene i dopune propisa o porezima na dohodak i dobit u entitetima i Distriktu Brčko.

“Drugom inicijativom žele se omogućiti porezne olakšice građanima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom ugovaranja dodatne penzione i zdravstvene zaštite za sebe i svoje porodice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Korist za sve segmente društva od predloženih izmjena zakona ogledala bi se u izbjegavanju svojevrsnog dvostrukog oporezivanja građana BiH, u smislu da isplate osiguranih suma iz osiguranja ne bi bile oporezovane jer je plaćen porez na dohodak na premije osiguranja iz kojih te osigurane sume potiču.

Građanima BiH bi se učinio dostupnim veći izbor i kvalitetnija zdravstvena skrb te sigurna penzija u budućnosti. S druge strane, ako bi inicijativa za porezna oslobađanja bila prihvaćena od strane vlasti u svim dijelovima BiH, ona bi podstakla ulaganja građana i poslodavaca u penziona, životna i zdravstvena osiguranja, čime bi se stvorila dodatna sredstva osiguravajućih društava za investicije u infrastrukturalne projekte entiteta i zemlje.

Konačno, jedan od efekata bilo bi značajno smanjenje pritiska na zdravstveni i penzioni sistem zemlje, unapređenje životnog standarda građana i smanjenje odliva ljudi, što trenutno predstavlja jedan od najvećih problema u BiH”, navodi se u soapćenju Udruženja, uz napomenu da se ovim inicijativama, želi uticati i na harmonizaciju propisa u BiH te potaknuti dalji razvoj tržišta osiguranja koje je najnerazvijenije u regiji.

 

Redakcija

Recent Posts

UPOZORENJE IZ WASHINGTONA: ‘Ne nasjedajte na provokacije i prekodrinsku propagandu…’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","caption":"Screenshot","bg":"b9a0a6"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","caption":"Screenshot","bg":"333637"}] Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, osvrno se na najnovije događaje vezane…

7 minuta ago

Ovih pet napitaka mogu da dovedu do insulinske rezistencije i dijabetesa

Udovoljavanje želji za slatkim može imati cijenu za naše zdravlje, ali ne mora se nužno…

9 minuta ago

Ekipa iz Turske pobjednik Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu

Ekipa bosanskohercegovačkih državljana iz Turske pobjednik je 19. Svjetskog prvenstva dijaspore BiH koje je završeno…

10 minuta ago

Milan sprema bogatstvo za slovenačkog napadača

MILANO - Fudbalski klub Milan pokušaće u ljetnjem prelaznom roku da angažuje napadača Lajpciga i…

12 minuta ago

PEPA PRASE – ČIŠĆENJE (PARODIJA) #2

ZAPRATITE NAS: INSTAGRAM: https://www.instagram.com/sljokasteprezle/?hl=hr ⚠️ PAŽNJA! ⚠️ OVAJ KANAL SLUŽI ...

1 sat ago

Ljekari i stomatolozi u Federaciji BiH održali polusatni štrajk upozorenja

Ljekari i stomatolozi u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine su 7. maja održali polusatni štrajk…

2 sata ago