Haris Silajdžić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića. Govorio je i EUFOR-u, NATO-u i vojnim trupama. Vrlo direktno je konstatirao da se previše priča o izbornom zakonu, a premalo o korijenitim ustavnim promjenama.

“Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala! Ponavlja se 91. i 92.! Ovdje imamo strane koje pregovaraju. Jedni su branili BiH i nisu nikoga napali! Druga strana su presuđene politike u Hagu! Imamo međunarodnu zajednicu koja kaže da pravimo kompromis. Kompromis između onih koji su napadali i onih koji sui se branili je na štetu evropskih standarda. Bosanskohercegovačka strana je pod pritiskom i ucjenama.

Sve što Palmer radi je protivno svim američkim principima i onome kako se godinama Amerika odnosila prema Balkanu. Escobar kaže da Bosna i Hercegovina treba biti multietnična, inkluzivna, demokratska, suverena! U ovim pregovorima pravi se kompromis na račun svega o čemu je govorio Escobar. Pregovori se vrše u ambijentu ucjena! Većina u BiH nema glas! Da ima glas, mi bismo davno bili u NATO-u!

“Treba nam bolja vanjska politika”

U presudama konstitutivnost ne postoji i ne znam zašto se nameće. Ne znam zašto predstavnici međunarodne zajednice idu u susret onima koji neće ni demokratiju ni evropske principe. Razlozi su geopolitičke prirode, ali naša je krivica! Razgovarao sam sa moćnim čovjekom iz SAD-a koji mi je rekao: “Tužni smo, srce nam se slama zbog toga što ne radite kako treba u Washingtonu!” – kazao je između ostalog Silajdžić.

“Vjeruju da će međunarodna zajednica ići putem koji je najlakši i najbrži. Međunarodna zajednica posvećuje pažnju onima koji galame. Ostalima je sasvim dovoljno da šute”, istaknuo je.

Smatra, ovdje su sankcije prevaziđene.

“Trupe u Brčko i kontrola granice na Drini pod hitno. To trebaju NATO i EUFOR da urade ako nemaju neki dogovor sa Rusijom. Rusija stoji iza svega što se događa. Susjedi se pominju kao garant mira a ustvari im je rečeno da ne rade što su radili”, rekao je Silajdžić za Face.

Pogledajte video.