Categories: Novosti

I u četvrtak pretežno sunčano, ali na kopnu nakon česte magle

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

Do kraja ovog tjedna na Jadranu će prevladavati sunčano, uz buru u četvrtak pod Velebitom još moguće s olujnim udarima, zatim uglavnom slabom do umjerenom. Jugo će zapuhati u subotu, najprije na otvorenom moru, zatim i uz obalu – donoseći oblake na sjeverni dio, gdje može pasti i malo kiše.

Istodobno će prohladna i maglovita jutra, ponegdje i niski oblaci, do kraja listopada biti česta pojava u nizinama inače većinom sunčanih kopnenih krajeva, osobito za vikend. Ponegdje će vjerojatno biti dugotrajne magle i niske naoblake, o čemu će ovisiti i porast dnevne temperature.

Studeni, unatoč svom imenu, počinje zatopljenjem i jačanjem južine, a nakon toga i kišom, koja će već na blagdan Svih svetih biti česta na Jadranu, praćena jakim jugom.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” podsjetila je i na novo predavanje Centra za klimatološka istraživanja PMF-a:

I premda ovih za mnoge lijepih jesenskih dana – srećom – nemamo nekih meteoekstrema – o mogućnostima njihova dugoročnog pojavljivanja možete saznati iz predavanja Centra za klimatološka istraživanja PMF-a: “Dugoročni utjecaj klasteriranja ekstrema“, koje će se održati u četvrtak, 28. listopada 2021. godine od 15,15 sati putem platforme Zoom.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

I u četvrtak stabilno i većinom sunčano, ali na kopnu nakon česte magle

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “I u četvrtak na istoku Hrvatske obilje sunčanog vremena. No ujutro će mjestimice biti magle, u Posavini moguće i dugotrajne. Zbog noćne vedrine jutro će biti hladno nego u srijedu, a danju temperatura oko 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj češća i gušća magla. Prevladavat će sunčano jer će se magla prijepodne razići u većini krajeva. Dulje bi se mogla zadržati na sjeveru i u Banovini. Stoga će na tim područjima dnevnih 11 do 14 °C ovisiti o brzini njezina razilaženja.

Na zapadu sunčano, a magle i niskih oblaka ujutro može biti po kotlinama gorskih predjela i u unutrašnjosti Istre. Dnevna temperatura oko 19 °C, u gorju od 9 do 13 °C, uz dugotrajnu maglu niža. Duž obale sjevernog Jadrana puhat će umjerena bura, pod Velebitom i jaka, s olujnim udarima još samo u noći i ujutro.

Sunčano i u Dalmaciji. Nakon slabe i umjerene bure popodne će zapuhati sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. More većinom malo valovito. Jutarnja temperatura oko 6 °C u unutrašnjosti, a uz obalu od 10 do 14 °C. Danju razmjerno toplo uz 18 do 20 °C.

Sunčan će biti i krajnji jug Hrvatske, bez ijednog oblaka. Slaba do umjerena bura popodne će prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, a more će većinom biti malo valovito. Jutarnja temperatura od 11 do 14 °C, u zaobalju oko 7 °C, a najviša dnevna oko 20 °C.”

Do nedjelje još većinom suho

Do kraja listopada na kopnu bez promjene – stabilno i pretežno sunčano. U središnjoj Hrvatskoj i po gorskim kotlinama česta jutarnja magla ili niski oblaci mogli bi biti dugotrajni, osobito za vikend, dok će ih u istočnim krajevima vjerojatno raspuhati jugoistočnjak. Jutarnja temperatura će porasti, pa su temperaturni minusi pri tlu manje vjerojatni, no dnevna će temperatura ovisiti o trajanju magle.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Posljednji tjedan listopada na Jadranu završava većinom sunčanim danima te slabim i umjerenim vjetrom. U petak na sjeveru još mjestimice bura, a zatim jugo, najprije na otvorenom moru. S njime će na sjeverni Jadran stići oblaci, moguće čak i malo kiše.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Koliko sekundi treba da potrošite na pranje lica?

Proizvodi za čišćenje lica su postali nezaobilazni dio svakodnevne rutine, a jedan dodatni savjet bi…

13 minuta ago

Mnoge gradove sam dobio poslednjih deceniju i više, a samo jedan…

Stefan Simić, sjajni umjetnik iz Srbije svojim radom ujedinjuje narode bivše Jugoslavije. Rado je viđen…

15 minuta ago

Stier: Sutra razgovor o resorima; Vučemilović o podršci vladi: O tom-potom

Kada ćemo dobiti novu Vladu?Foto: Otvoreno / HRTSve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji…

16 minuta ago

Urugvajac napušta Liverpul, njegov postupak to potvrdio

Urugvajski reprezentativac i napadač Liverpoola, Darvin Njunjez, gotovo sigurno će napustiti kultni stadion ''Anfield'' po…

17 minuta ago

Tara se oglasila nakon skandaloznih snimaka

“Zanimljivo je da je sve stigla da snimi. Vidim da on baca stvari po stanu…

21 minuta ago

Kineske kamere za nadzor šire se Istočnom Evropom, uprkos brigama o sigurnosti

Zemlje Srednje i Istočne Europe kupile su milione nadzornih kamera kineske proizvodnje u posljednjih pet…

2 sata ago