Categories: Novosti

Biden uoči obilježavanja 20. godišnjice 11. rujna pozvao na nacionalno jedinstvo

20. godina od terorističkih napada

Foto: Mario Anzuoni/Jonathan Ernst / REUTERS

Danas je 20. godina od terorističkih napada u SAD-u, u kojima su poginule tri tisuće ljudi. Tadašnji američki predsjednik George Bush za napad je optužio Al-Qa’idu i njezinog vođu Osamu bin Ladena. Američki predsjednik Joe Biden pozvao je jučer na nacionalno jedinstvo uoči obilježavanja 20. godišnjice terorističkih napada 11. rujna, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Biden je u videozapisu u Bijeloj kući (objavljenom i na Twitteru) odao počast poginulima i ozlijeđenima u napadima, vatrogascima, medicinskim sestrama i mnogim drugima koji su riskirali ili dali život tijekom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Spomenuo je i da su “mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije” narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

– Po meni, to je središnja lekcija 11. rujna, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bitki za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga”, rekao je Biden, dodajući i da “jedinstvo ne znači da moramo vjerovati u istu stvar. Moramo imati temeljno poštovanje i vjeru jedni u druge, i u ovu naciju.

Bijela kuća objavila je video uoči 20. godišnjice 11. rujna te da će Biden posjetiti sva tri mjesta koja su tog datuma 2001. napadnuta. U subotu će tako on i prva dama Jill Biden posjetiti New York, gdje su dva zrakoplova uništila Svjetski trgovački centar i usmrtila 2753 osobe, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, gdje se srušio treći zrakoplov, i Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici srušili četvrti zrakoplov za koji se vjeruje da je krenuo prema Capitolu ili Bijeloj kući.

https://twitter.com/WhiteHouse/status/1436454819028508672?ref_src=twsrc%5Etfw

Bijela kuća objavila je video uoči 20. godišnjice 11. rujna te da će Biden posjetiti sva tri mjesta koja su tog datuma 2001. napadnuta. U subotu će tako on i prva dama Jill Biden posjetiti New York, gdje su dva zrakoplova uništila Svjetski trgovački centar i usmrtila 2753 osobe, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, gdje se srušio treći zrakoplov, i Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici srušili četvrti zrakoplov za koji se vjeruje da je krenuo prema američkom Capitolu ili Bijeloj kući.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Sedmog listopada 2001. pokrenut je i napad na Afganistan, u kojemu su s vlasti svrgnuti talibani i koji se pretvorio u rat dug 20 godina. Predsjednik Joe Biden posjetit će sva četiri mjesta napada, a obilježavanje godišnjice počinje malo prije devet sati ujutro prema američkom vremenu, u vrijeme kada je prvi zrakoplov udario u toranj Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. 

Bidenov poziv na jedinstvo dolazi u vrijeme političkih podjela oko pandemije COVID-a, cjepiva, prava glasa i prava na pobačaj, koje su eskalirale diljem zemlje.

Zločini iz mržnje prema Arapima Amerikancima, muslimanima i drugima koji se smatraju Arapima ili muslimanima porasli su nakon napada 11. rujna 2001., a iako su posljednjih godina utihnuli, ti brojevi se nikada nisu vratili na razinu prije napada, pokazuju podaci FBI-a.

U novije vrijeme u SAD-u se bilježi i porast antisemitske i protuazijske diskriminacije i zločina iz mržnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Bizaran sindrom koji se javlja prije velikog stresa ili smrti

​Rasprava o sablasnom fenomenu nedavno je uzburkala društvene mreže nakon emitovanja epizode serije "Zakon i…

47 minuta ago

Toni Bijelić poslije Draganine izjave o razvodu objavio novu sliku: Evo s kim je slavio do jutra

On drži čašu pića, dok je njegov prijatelj pozira sa osmehom. Biznismen Toni Bijelić, od…

1 sat ago

Troma uspavanka Gladbaha i Uniona za podjelu bodova

​U okviru 31. kola njemačke Bundeslige ekipe Borusije iz Menhengladbaha i Union Berlina su odigrale…

2 sata ago

Tanja Savić se udala u tajnosti za 11 godina mlađeg Mukija? Izjavom se sama razotkrila: “To je ekskluziva”

Kako je istakla, Muki joj pomaže i u odgajanju sinova Pevačica Tanja Savić prvi put…

2 sata ago

U RS stupila na snagu Uredba o maržama

Uredba o određivanju marže u prometu u RS objavljena je današnjem broju „Službenog glasnika“, kažu…

3 sata ago