in

Biden uoči obilježavanja 20. godišnjice 11. rujna pozvao na nacionalno jedinstvo

Slatka-Tajna.Eu

20. godina od terorističkih napada

Foto: Mario Anzuoni/Jonathan Ernst / REUTERS

Danas je 20. godina od terorističkih napada u SAD-u, u kojima su poginule tri tisuće ljudi. Tadašnji američki predsjednik George Bush za napad je optužio Al-Qa’idu i njezinog vođu Osamu bin Ladena. Američki predsjednik Joe Biden pozvao je jučer na nacionalno jedinstvo uoči obilježavanja 20. godišnjice terorističkih napada 11. rujna, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Biden je u videozapisu u Bijeloj kući (objavljenom i na Twitteru) odao počast poginulima i ozlijeđenima u napadima, vatrogascima, medicinskim sestrama i mnogim drugima koji su riskirali ili dali život tijekom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Spomenuo je i da su “mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije” narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

– Po meni, to je središnja lekcija 11. rujna, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bitki za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga”, rekao je Biden, dodajući i da “jedinstvo ne znači da moramo vjerovati u istu stvar. Moramo imati temeljno poštovanje i vjeru jedni u druge, i u ovu naciju.

Bijela kuća objavila je video uoči 20. godišnjice 11. rujna te da će Biden posjetiti sva tri mjesta koja su tog datuma 2001. napadnuta. U subotu će tako on i prva dama Jill Biden posjetiti New York, gdje su dva zrakoplova uništila Svjetski trgovački centar i usmrtila 2753 osobe, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, gdje se srušio treći zrakoplov, i Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici srušili četvrti zrakoplov za koji se vjeruje da je krenuo prema Capitolu ili Bijeloj kući.

Bijela kuća objavila je video uoči 20. godišnjice 11. rujna te da će Biden posjetiti sva tri mjesta koja su tog datuma 2001. napadnuta. U subotu će tako on i prva dama Jill Biden posjetiti New York, gdje su dva zrakoplova uništila Svjetski trgovački centar i usmrtila 2753 osobe, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, gdje se srušio treći zrakoplov, i Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici srušili četvrti zrakoplov za koji se vjeruje da je krenuo prema američkom Capitolu ili Bijeloj kući.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sedmog listopada 2001. pokrenut je i napad na Afganistan, u kojemu su s vlasti svrgnuti talibani i koji se pretvorio u rat dug 20 godina. Predsjednik Joe Biden posjetit će sva četiri mjesta napada, a obilježavanje godišnjice počinje malo prije devet sati ujutro prema američkom vremenu, u vrijeme kada je prvi zrakoplov udario u toranj Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. 

Bidenov poziv na jedinstvo dolazi u vrijeme političkih podjela oko pandemije COVID-a, cjepiva, prava glasa i prava na pobačaj, koje su eskalirale diljem zemlje.

Zločini iz mržnje prema Arapima Amerikancima, muslimanima i drugima koji se smatraju Arapima ili muslimanima porasli su nakon napada 11. rujna 2001., a iako su posljednjih godina utihnuli, ti brojevi se nikada nisu vratili na razinu prije napada, pokazuju podaci FBI-a.

U novije vrijeme u SAD-u se bilježi i porast antisemitske i protuazijske diskriminacije i zločina iz mržnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vlada FBiH će osigurati 105 miliona KM za pomoć privredi

Ja moram pjevati večeras, duša mi se kida: Sloba Vasić imao smrtni slučaj u porodici!