Categories: Dijaspora

“Rekao sam mu da Srbija poštuje cjelovitost RS unutar BiH”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom kako je kazao visokom predstavniku da “Srbija poštuje integritet BiH, ali i cjelovitost i integritet RS unutar BiH”.

“Rekao sam mu da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, da poštuje i cjelovitost i integritet RS unutar BiH, da želimo još bolje ekonomske veze i svake druge kako sa RS, tako i sa Bosnom i Hercegovinom“, istakao je Vučić nakon sastanka sa Schmidtom.

Dodao je i da je zamolio visokog predstavnika u BiH “da imaju mnogo izbalansiraniji pristup nego što su imali neki drugi predstavnici međunarodne zajednice u ranijem periodu”.

“Iznio sam i naš stav o primjeni bonskih ovlaštenja i o tome se govorilo neskriveno i fer, jer je uredu da se kaže u lice šta mislite. I on je meni rekao šta misli. Bio je dakle otvoren razgovor, a nisu lake teme na stolu“, istakao je predsjednik Srbije.

Podsjetimo, Vučić se danas sastao sa Schmidtom u Beogradu.

U saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije, Vučić je istakao da su “nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu, te da očekuje od Christiana Schmidta nepristrasan i izbalansiran pristup.

Vučić je iskazao stav “da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose”, saopšteno je ranije danas.

Inače, predsjednik Srbije je u više navrata govorio pohvalno o Schmidtu. Kazao je da se radi o iskusnom i ozbiljnom političaru koji dolazi iz velike zemlje.










Redakcija

Recent Posts

Ljekari i stomatolozi u Federaciji BiH održali polusatni štrajk upozorenja

Ljekari i stomatolozi u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine su 7. maja održali polusatni štrajk…

23 minute ago

Zvezdaši biraju najljepši gol u aprilu

Fudbaleri Crvene zvezde su postigli ukupno 17 golova tokom prethodnog mjeseca, računajući mečeve u Superligi…

26 minuta ago

Krompir u mednoj marinadi

Najzdraviji način da se krompir spremi je da ga ispečete, međutim to je i jedan…

2 sata ago

Venecija novom pristojbom za ulaz u grad ‘zaradila’ blizu milijun eura

Venecija novom pristojbom za ulaz u grad 'zaradila' blizu milijun euraFoto: Yara Nardi / ReutersNovouvedena…

2 sata ago

Denver opet posrnuo uprkos odličnom Јokiću, Minesota ostvarila i drugi brejk

Tim Minesote je ubjedljivo nadigrao Denver sa 106:80 i u drugoj utakmici na gostovanju i…

2 sata ago

RAPORT IZ WASHINGTONA: Ivica Puljić upozorava -‘Ne nasjedajte na provokacije i prekodrinsku propagandu…’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","caption":"Screenshot","bg":"b9a0a6"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","caption":"Screenshot","bg":"333637"}] Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, osvrno se na najnovije događaje vezane…

4 sata ago