in

“Rekao sam mu da Srbija poštuje cjelovitost RS unutar BiH”

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom kako je kazao visokom predstavniku da “Srbija poštuje integritet BiH, ali i cjelovitost i integritet RS unutar BiH”.

“Rekao sam mu da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, da poštuje i cjelovitost i integritet RS unutar BiH, da želimo još bolje ekonomske veze i svake druge kako sa RS, tako i sa Bosnom i Hercegovinom“, istakao je Vučić nakon sastanka sa Schmidtom.

Dodao je i da je zamolio visokog predstavnika u BiH “da imaju mnogo izbalansiraniji pristup nego što su imali neki drugi predstavnici međunarodne zajednice u ranijem periodu”.

“Iznio sam i naš stav o primjeni bonskih ovlaštenja i o tome se govorilo neskriveno i fer, jer je uredu da se kaže u lice šta mislite. I on je meni rekao šta misli. Bio je dakle otvoren razgovor, a nisu lake teme na stolu“, istakao je predsjednik Srbije.

Podsjetimo, Vučić se danas sastao sa Schmidtom u Beogradu.

U saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije, Vučić je istakao da su “nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu, te da očekuje od Christiana Schmidta nepristrasan i izbalansiran pristup.

Vučić je iskazao stav “da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose”, saopšteno je ranije danas.

Inače, predsjednik Srbije je u više navrata govorio pohvalno o Schmidtu. Kazao je da se radi o iskusnom i ozbiljnom političaru koji dolazi iz velike zemlje.










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Obilježena 28. godišnjica stradanja Hrvata u Grabovici

Najveća greška koju radimo poslije tuširanja