Categories: Novosti

Vrhovni vođa talibana želi primjenu šerijatskih zakona

Talibani pucaju na prosvjednike

Foto: – / REUTERS/Stringer

U prvoj poruci otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, njihov vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada pozvao je novu vladu da poštuje šerijatski zakon. Pozvao je sugrađane da ne napuštaju zemlju. Na prosvjedu u gradu Heratu pale su žrtve. 

– Uvjeravam sve naše građane da će vladajući mukotrpno raditi na tome da se poštuju islamski propisi i šarija u cijeloj zemlji, stoji u priopćenju na engleskom jeziku koje je objavio Hibatullah Akhundzada.

Talibanski vođa poručio je da će nova vlada uspostaviti “mir, napredak i trajni razvitak” u zemlji. Pozvao je sugrađane da ne napuštaju Afganistan i ustvrdio da talibanski režim nema problem ni sa kime, no 120.000 Afganistanaca proteklih tjedana već je iselilo u strahu od talibanske odmazde.

U dugoj poruci u kojoj je poželio “snažne i zdrave veze sa susjednim državama i svim drugim državama”, Akhundzada je ustvrdio da će njegov režim “poduzeti snažne i učinkovite mjere radi zaštite ljudskih prava”. 

Njegova obećanja, posebno ona koja se tiču ženskih prava, zasad teško mogu umiriti neistomišljenike. Znak tog nepovjerenja su prosvjedi koje su  ovih dana u Kabulu organizirale aktivistkinje . Njima su se pridružili i Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Pandžširu.

Na prosvjedu protiv talibanskog režima dvije su osobe ubijene, a osam je prosvjednika ozlijeđeno u Heratu, velikom gradu na zapadu Afganistana, rekao je za agenciju AFP lokalni liječnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Dva tijela i deset ranjenih dovezeno je u bolnicu u gradu, rekao je taj liječnik agenciji AFP. Dodao je da su svi imali ozljede zadobivene metcima.

Talibani pucali u zrak kako bi rastjerali mnoštvo tijekom nekoliko manifestacija organiziranih u Kabulu.

I u Heratu, kao i na drugim prosvjedima, sudionici su se protivili nasilju koje talibani provode u pokrajini Pandžšir, osudili su upletanje Pakistana, koji je blizak s talibanima, u unutarnja pitanja Afganistana, posebno osuđujući pakistanske obavještajne službe.

Tri tjedna nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu talibani su u utorak objavili sastav dijela buduće vlade kojom će predsjedati Mohammad Hassan Akhund, jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Ozlijeđeni prilikom testiranja oružja – HRT

Tvornica oružja HS Produkt u KarlovcuFoto: Kristina Stedul Fabac / PixsellDvije osobe ozlijeđene su prilikom…

45 minuta ago

Oglasio se sin Dragane Mirković: Izgubio sam život, izgubio sam ljubav, izgubio sam porodicu…

Nakon razvoda roditelja Marko Bijelić na društvenim mrežama ne prati oca, a trenutno svojoj majci,…

46 minuta ago

Za mene je ovo utakmica života

Za mene je ovo utakmica života, nešto specijalno, rekao je Željko Petrović trener Zrinjskog uoči…

51 minuta ago

ZDRAVKO ČOLIĆ JAVNO PRUŽIO PODRŠKU: Pozvao sve da glasaju za nju

Popularni Čola je neko ko gleda da se ne miješa nigdje i jedan je od…

2 sata ago

UPOZORENJE IZ WASHINGTONA: ‘Ne nasjedajte na provokacije i prekodrinsku propagandu…’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","caption":"Screenshot","bg":"b9a0a6"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","caption":"Screenshot","bg":"333637"}] Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, osvrno se na najnovije događaje vezane…

3 sata ago

Ovih pet napitaka mogu da dovedu do insulinske rezistencije i dijabetesa

Udovoljavanje želji za slatkim može imati cijenu za naše zdravlje, ali ne mora se nužno…

3 sata ago