in

Vrhovni vođa talibana želi primjenu šerijatskih zakona

Slatka-Tajna.Eu

Talibani pucaju na prosvjednike

Foto: / REUTERS/Stringer

U prvoj poruci otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, njihov vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada pozvao je novu vladu da poštuje šerijatski zakon. Pozvao je sugrađane da ne napuštaju zemlju. Na prosvjedu u gradu Heratu pale su žrtve. 

– Uvjeravam sve naše građane da će vladajući mukotrpno raditi na tome da se poštuju islamski propisi i šarija u cijeloj zemlji, stoji u priopćenju na engleskom jeziku koje je objavio Hibatullah Akhundzada.

Talibanski vođa poručio je da će nova vlada uspostaviti “mir, napredak i trajni razvitak” u zemlji. Pozvao je sugrađane da ne napuštaju Afganistan i ustvrdio da talibanski režim nema problem ni sa kime, no 120.000 Afganistanaca proteklih tjedana već je iselilo u strahu od talibanske odmazde.

U dugoj poruci u kojoj je poželio “snažne i zdrave veze sa susjednim državama i svim drugim državama”, Akhundzada je ustvrdio da će njegov režim “poduzeti snažne i učinkovite mjere radi zaštite ljudskih prava”. 

Njegova obećanja, posebno ona koja se tiču ženskih prava, zasad teško mogu umiriti neistomišljenike. Znak tog nepovjerenja su prosvjedi koje su  ovih dana u Kabulu organizirale aktivistkinje . Njima su se pridružili i Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Pandžširu.

Na prosvjedu protiv talibanskog režima dvije su osobe ubijene, a osam je prosvjednika ozlijeđeno u Heratu, velikom gradu na zapadu Afganistana, rekao je za agenciju AFP lokalni liječnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

– Dva tijela i deset ranjenih dovezeno je u bolnicu u gradu, rekao je taj liječnik agenciji AFP. Dodao je da su svi imali ozljede zadobivene metcima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Talibani pucali u zrak kako bi rastjerali mnoštvo tijekom nekoliko manifestacija organiziranih u Kabulu.

I u Heratu, kao i na drugim prosvjedima, sudionici su se protivili nasilju koje talibani provode u pokrajini Pandžšir, osudili su upletanje Pakistana, koji je blizak s talibanima, u unutarnja pitanja Afganistana, posebno osuđujući pakistanske obavještajne službe.

Tri tjedna nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu talibani su u utorak objavili sastav dijela buduće vlade kojom će predsjedati Mohammad Hassan Akhund, jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

CB Superstar

UPFBiH pokrenulo web stranicu za besplatnu pravnu pomoć članicama