Categories: Novosti

U subotu većinom sunčano i vruće, ali ponegdje i nestabilno

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

“S promjenom mjeseca, tijekom vikenda i promjena vremena, zbog koje je DHMZ objavio i posebno priopćenje. Stiže nam osvježenje i mjestimice kiša, u nedjelju lokalno i izraženiji pljuskovi, osobito na zapadu, te pojačan vjetar. Nakon toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, u novom tjednu temperatura za mnoge mnogo ugodnija, pri čemu u kopnenom području u utorak i srijedu djelomice sunčano i uglavnom suho.

I na Jadranu idući tjedan toplinski val prestaje. Iako vrućina u Dalmaciji ostaje, uz više oblaka i ondje može ponegdje pasti malo kiše, posebice u utorak te vjerojatno četvrtak. Dakako, glavnina kiše rezervirana je za sjeverni Jadran u ponedjeljak i osobito nedjelju, kad je velika vjerojatno i za jače nevere. A u nedjelju će i u Dalmaciji mnogima biti nepovoljno zbog juga.“, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, koji je neke detalje promjene vremena rekao i za podnevni “Dnevnik“.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

I u subotu većinom sunčano i vruće, ali ponegdje i nestabilno

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, uz povremeno i umjerenu naoblaku te poslijepodne slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Nakon tople noći, dan će biti vruć s najvišom temperaturom između 34 °C u Podravini i 36 °C u Posavini.

Velika opasnost od vrućine
bit će i u dijelovima središnje Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. U sjeverozapadnim predjelima pak oblačnije, uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje pljuskovi s grmljavinom, a prolazno će zapuhati sjeverni vjetar. Najviša temperatura od 30 °C u Međimurju do 36 °C u Banovini, a najniža oko 20 °C.

U subotu ujutro u gorju i unutrašnjosti Istre između 15 i 20 °C, a na sjevernom Jadranu od 20 do 25 °C. Danju pretežno sunčano, temperatura od 29 °C u gorju do 34 °C na obali, nerijetko i uz opasnost od djelovanja topline na zdravlje. Osvježenje se može naći u višem gorju te u moru. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

U Dalmaciji i dalje vrlo nepovoljno s obzirom na vrućinu, najviša temperatura od 33 °C na obali do 37 °C u unutrašnjosti. Uglavnom slab jugozapadni vjetar, na otvorenom moru jugoistočni, slabo će je ublažavati, ali zato je tu more temperature oko 25 °C.

Manje-više isto i na krajnjem jugu Hrvatske – obilje sunca, a vrućina najizraženija u zaobalju, pogotovo u dolini Neretve, gdje će živa u termometru rasti i do 37 °C u hladu. Na obali će opasnost od vrućine biti manja, a i kupanjem se može ublažiti.”

Sljedećih dana promjenjivije

“Neugodno vruće na srednjem i južnom Jadranu nastavlja se i u nedjelju, pogotovo jer će zapuhati umjereno i jako jugo te povisiti noćnu temperaturu i vlažnost zraka. Na sjevernom će Jadranu vrućina popustiti zbog oblaka i mjestimice pljuskova i grmljavine. Moguće je i nevrijeme, a jugo će okrenuti na jugozapadnjak. U novom tjednu vrućina popušta i na jugu. Pljuskova će u ponedjeljak još biti na sjeveru, a u utorak u Dalmaciji. Prolazno će puhati sjeverozapadnjak.

U nedjelju na istoku unutrašnjosti još do 35 °C, a drugdje manje vruće i nestabilnije, uz mjestimice pljuskove i grmljavinu, moguće i izraženije. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak i okrenuti na sjeverozapadnjak, pa će biti i vjetrovito. Malo kiše na kopnu ponegdje još u ponedjeljak koji će biti i ugodniji i svježiji, a u utorak djelomice sunčano i uglavnom suho.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Slatko od šumskih jagoda

Nekada su nam naše bake nudile odmah po ustajanju slatko od voća da nas razbudi…

53 sekundi ago

Vlasti RS bez objašnjenja zašto je propao zakon o femicidu

Muž ubio suprugu, a onda sebe. Ovo je policijski izvještaj nastao 15. maja u okolini…

47 minuta ago

MARIJA KULIĆ PROKOMENTARISALA TRUDNOĆU MILICE U ELITI: Nije ostala imuna ni na Maju i Stanislava, on Maju ne vodi kući

Nacija je dugo čekala da sazna da li je aktuelna učesnica “Elite”, Milica Veličković, nakon…

52 minute ago

Traži novog trenera za Barsu

Predsjednik Barselone Đoan Laporta želi da nađe novog trenera za sljedeću sezonu. Španski mediji se…

1 sat ago

TO JE JEDNOSTANO ZADOVOLJSTVO: Maja i Stanislav progovorili o intimnom odnosu, smatra da je ponizio

U toku je emisija ‘Gledanje snimaka’. Večerašnja voditeljka je Ivana Šopić. Ona je spremna da zajedno…

2 sata ago