in

U subotu većinom sunčano i vruće, ali ponegdje i nestabilno

Slatka-Tajna.Eu

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

“S promjenom mjeseca, tijekom vikenda i promjena vremena, zbog koje je DHMZ objavio i posebno priopćenje. Stiže nam osvježenje i mjestimice kiša, u nedjelju lokalno i izraženiji pljuskovi, osobito na zapadu, te pojačan vjetar. Nakon toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, u novom tjednu temperatura za mnoge mnogo ugodnija, pri čemu u kopnenom području u utorak i srijedu djelomice sunčano i uglavnom suho.

I na Jadranu idući tjedan toplinski val prestaje. Iako vrućina u Dalmaciji ostaje, uz više oblaka i ondje može ponegdje pasti malo kiše, posebice u utorak te vjerojatno četvrtak. Dakako, glavnina kiše rezervirana je za sjeverni Jadran u ponedjeljak i osobito nedjelju, kad je velika vjerojatno i za jače nevere. A u nedjelju će i u Dalmaciji mnogima biti nepovoljno zbog juga.“, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, koji je neke detalje promjene vremena rekao i za podnevni “Dnevnik“.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

I u subotu većinom sunčano i vruće, ali ponegdje i nestabilno

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, uz povremeno i umjerenu naoblaku te poslijepodne slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Nakon tople noći, dan će biti vruć s najvišom temperaturom između 34 °C u Podravini i 36 °C u Posavini.

Velika opasnost od vrućine
bit će i u dijelovima središnje Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. U sjeverozapadnim predjelima pak oblačnije, uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje pljuskovi s grmljavinom, a prolazno će zapuhati sjeverni vjetar. Najviša temperatura od 30 °C u Međimurju do 36 °C u Banovini, a najniža oko 20 °C.

U subotu ujutro u gorju i unutrašnjosti Istre između 15 i 20 °C, a na sjevernom Jadranu od 20 do 25 °C. Danju pretežno sunčano, temperatura od 29 °C u gorju do 34 °C na obali, nerijetko i uz opasnost od djelovanja topline na zdravlje. Osvježenje se može naći u višem gorju te u moru. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

U Dalmaciji i dalje vrlo nepovoljno s obzirom na vrućinu, najviša temperatura od 33 °C na obali do 37 °C u unutrašnjosti. Uglavnom slab jugozapadni vjetar, na otvorenom moru jugoistočni, slabo će je ublažavati, ali zato je tu more temperature oko 25 °C.

Manje-više isto i na krajnjem jugu Hrvatske – obilje sunca, a vrućina najizraženija u zaobalju, pogotovo u dolini Neretve, gdje će živa u termometru rasti i do 37 °C u hladu. Na obali će opasnost od vrućine biti manja, a i kupanjem se može ublažiti.”

Sljedećih dana promjenjivije

“Neugodno vruće na srednjem i južnom Jadranu nastavlja se i u nedjelju, pogotovo jer će zapuhati umjereno i jako jugo te povisiti noćnu temperaturu i vlažnost zraka. Na sjevernom će Jadranu vrućina popustiti zbog oblaka i mjestimice pljuskova i grmljavine. Moguće je i nevrijeme, a jugo će okrenuti na jugozapadnjak. U novom tjednu vrućina popušta i na jugu. Pljuskova će u ponedjeljak još biti na sjeveru, a u utorak u Dalmaciji. Prolazno će puhati sjeverozapadnjak.

U nedjelju na istoku unutrašnjosti još do 35 °C, a drugdje manje vruće i nestabilnije, uz mjestimice pljuskove i grmljavinu, moguće i izraženije. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak i okrenuti na sjeverozapadnjak, pa će biti i vjetrovito. Malo kiše na kopnu ponegdje još u ponedjeljak koji će biti i ugodniji i svježiji, a u utorak djelomice sunčano i uglavnom suho.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PIĆE I HLADOVINA: Neda Ukraden u Crnoj Gori

Do probijanja tunela Zenica ostalo još oko 900 metara