Categories: Biznis

UPFBiH spremno odmah započeti pregovore o minimalnoj plaći

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici šest sindikata iz realnog sektora potpisali su Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.

UPFBiH je na ovaj način jasno pokazalo da su spremni odmah započeti pregovore o povećanju minimalne plaće. Zajednički stav potpisnika Platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća.

Potpisivanjem Platforme šalje se jasna poruku predstavnicima vlasti u FBiH da sindikat i poslodavci imaju zajedničke interese te da će u ostvarenju istih jedinstveno nastupati prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti,  a sve u cilju rasterećenja privrede i stvaranja boljih uslova za radnike u FBiH.  Platforma je osnova za uspostavljanje stalne koordinacije aktivnosti između UPFBiH i granskih sindikata realnog sektora te je otvorena za pristupanje i drugih granskih sindikata.

„Kroz dosadašnji rad smo ocijenili da najveći stepen saglasnosti postižemo upravo sa sindikatima iz realnog sektora i ova Zajednička platforma je rezultat dosadašnje saradnje. U dokumentu koji smo danas potpisali, obavezujemo se na zajednički rad i usaglašavanje stavova o ključnim pitanjima kao što su kolektivni ugovori, rad Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH, zajednički nastup prema tijelima izvršne i zakonodavne vlasti te najniže plaće“, rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH naglasila je da potpisivanje Zajedničke platforme predstavlja prvi, ali veoma značajan korak u pravcu rješavanja problema statusa radnika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







„Tu prije svega mislim na kolektivne ugovore, jer u ovome trenutku nemamo potpisan nijedan kolektivni ugovor, čemu je dobrim dijelom kumovala pandemija COVID-19. Prioritetna pitanja koja ćemo rješavati u narednom periodu tiču se i najniže plaće, ali i rada ESV za teritoriju FBiH, gdje smo se dogovorili da ćemo redovno razgovarati i dogovarati zajedničke stavove koje ćemo zastupati u pregovorima sa Vladom FBiH“, kazala je Ćatić.

U ime Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine potpisivanje Zajedničke platforme za vođenje socijalnog dijaloga pozdravio je predsjednik Mevludin Bektić, koji je naglasio da ona predstavlja značajan pomak u unapređenju dijaloga i zajedničkog djelovanja.

U ime UPFBiH Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga potpisali su Adnan Smailbegović,  predsjednik UPFBiH,  Snježana Köpruner, članica Izvršnog odbora UPFBiH i Mladen Pandurević, direktor UPFBiH. U ime šest sindikata iz realnog sektora Zajedničku platformu su potpisali Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Murat Škamo, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH,  Ilvana Smajlović, predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH,  Zlatibor Kojčić, predjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH i Benaris Dedić, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u BiH.

Redakcija

Recent Posts

‘SB’ U ŠEHER BANJOJ LUCI: Arnaudija se vratila svome gradu, podigla se kao ptica iz pepela (FOTO)

U Banjoj Luci je održana ceremonija otvaranja obnovljene Arnaudija džamije, kojoj su prisustvovali brojni građani,…

42 minute ago

ZA NIKOLU ROKVIĆA JE BOJANA VIŠE OD SUPRUGE: Prije osam godina zakleli se na vječnu ljubav

Na današnji dan prije osam godina Nikola Rokvić se, kako podsjeća pjevač, pod krilima Belog anđela u…

43 minute ago

Udarac za Hrvatsku pred EURO

Nikola Vlašić najvjerojatnije neće igrati na Evropskom prvenstvu.

50 minuta ago

ZORICA BRUNCLIK I KEMIŠ U SUZAMA: “HTJELA SAM SAMO DA ODEM…”

Muzička zvezda Zorica Brunclik i harmonikaš Miroljub Aranđelović Kemiš godinama su u skladnom braku, te…

2 sata ago

Agencija za bankarstvo RS preuzima nadzor nad mjenjačnicama

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna sadržani su u potrebi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne…

2 sata ago

U znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva položeno cvijeće na spomen-obilježje u centru grada

Na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva 7. maja je položeno cvijeće, povodom Dana žalosti u znak…

3 sata ago