Categories: Novosti

POČEO SASTANAK VIJEĆA ZA VANJSKE POSLOVE EU; BiH NA TAPETU: Grlić – Radman ponovio poznati stav Hrvatske…

Danas se održava sastanak Vijeća za vanjske poslove EU na kojem se, između ostalog, diskutuje o situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosno hrvatskom non-paperu koji poziva na podršku izmjenama Izbornog zakona BiH.

Hrvatski non-paper predstavljen je na sastanku Vijeća za vanjske poslove još u martu ove godine, a podržale su ga Grčka, Mađarska, Kipar, Slovenija i Bugarska.

Razgovor o dokumentu trebao je biti održan 19. aprila, međutim, pomjeren je za danas.

“Fragmentirani politički krajolik, kao i ozračje nepovjerenja između političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini često uzrokuje funkcionalnu blokadu institucija i nazadovanje u ključnim reformama. Samo uz čvrsto sidrenje za evropske vrijednosti i i standarde građanskih i političkih prava sva tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana, država može ojačati svoju stabilnost i napredovati. Da bi se to ostvarilo, ključne reforme, uključujući reformu izbornog zakona trebaju biti usvojene bez daljnjih odgađanja prije općih izbora 2022. godine” kaže se, između ostalog, u dokumentu.

Na sastanku će biti riječi i o integraciji Zapadnog Balkana u EU, kako u političkom, tako i u sigurnosnom i ekonomskom segmentu kao geostrateškom ulaganju u stabilnu Evropsku uniju.

Hrvatski mediji javljaju da će Hrvatska, kojoj je jugozapadno susjedstvo u fokusu zbog blizine i utjecaja, na današnjem sastanku tražiti više političkog angažmana i strateškog pristupa regiji, ulaganje u stabilnost te početak projekata na području povezivosti ekonomija, kako tema ne bi bila samo puko proširenje, već osnaživanje dijaloga drugim instrumentima.

Uoči sastanka ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman ponovio je poznati stav Hrvatske da je princip konstitutivnosti ključan za državnu funkcionalnost i evropski put Bosne i Hercegovine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Sastankom predsjedava Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Nakon sastanka bit će poznati zaključci s obzirom da je prijenos uživo prekinut, piše Klix.

Borrell je sinoć poručio da se stav EU o BiH nije se promijenio i neće se promijeniti.

“Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a njena budućnost leži u EU kao ujedinjenoj i suverenoj zemlji. Snažno potičem svoje kolege da stanu na kraj svakom kontraproduktivnom diskursu i postupcima”, dodao je.

Pozvao je domaće vlasti da provedu neophodne reforme te rekao da je Zapadni Balkan u susjedstvu EU i ima visokiprioritet na dnevnom redu EU.

“Posljednjih mjeseci uložio sam vrijeme i energiju da podržim Bosnu i Hercegovinu na putu reformi i pristupanja EU. Vlasti BiH sada trebaju pokazati državama članicama EU da mogu ispuniti ovaj važan plan”, zaključio je Borrell.

loading…

Redakcija

Recent Posts

Rekordan broj turista za prvomajske i vaskršnje praznike

VIŠEGRAD - Višegrad za prvomjaske i vaskršnje praznike bilježi rekordnu posjetu turista i traži se…

1 sat ago

Nevolje u raju: Raskinuo najpoznatniji teniski par

Pukla je velika teniska ljubav između Stefanosa Cicipasa i Paule Badose. Teniski par, najpoznatniji na…

1 sat ago

Mičel odveo Kavse na megdan Bostonu

Košarkaši Klivlenda Kavalirsa izborili su plasman u polufinale plej-ofa NBA lige Istočne konferencije. Kavsi su…

3 sata ago

UVIJEK STE SE PITALI KOG JE PORIJEKLA PREZIME BRUNCLIK, ISPLIVALI SVI DETALJI

Naša poznata pevačica Zorica Brunclik jedna je od većih umetnika sa ovih prostora. Uvek smo…

5 sati ago

Kako se riješiti sijedih vlasi bez farbanja: Ovaj sastojak čini čuda

Zaboravite farbanje. Postoji jedan jednostavan trik i tajni sastojak iz kuće za pokrivanje sijedih vlasi…

5 sati ago

U ponedjeljak južina, ali još većinom suho, barem djelomice sunčano

Južinu, toplinu te većinom suho i djelomice sunčano vrijeme već od utorka zamjenjuje promjenjivo i…

5 sati ago