in

POČEO SASTANAK VIJEĆA ZA VANJSKE POSLOVE EU; BiH NA TAPETU: Grlić – Radman ponovio poznati stav Hrvatske…

Slatka-Tajna.Eu

Danas se održava sastanak Vijeća za vanjske poslove EU na kojem se, između ostalog, diskutuje o situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosno hrvatskom non-paperu koji poziva na podršku izmjenama Izbornog zakona BiH.

Hrvatski non-paper predstavljen je na sastanku Vijeća za vanjske poslove još u martu ove godine, a podržale su ga Grčka, Mađarska, Kipar, Slovenija i Bugarska.

Razgovor o dokumentu trebao je biti održan 19. aprila, međutim, pomjeren je za danas.

“Fragmentirani politički krajolik, kao i ozračje nepovjerenja između političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini često uzrokuje funkcionalnu blokadu institucija i nazadovanje u ključnim reformama. Samo uz čvrsto sidrenje za evropske vrijednosti i i standarde građanskih i političkih prava sva tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana, država može ojačati svoju stabilnost i napredovati. Da bi se to ostvarilo, ključne reforme, uključujući reformu izbornog zakona trebaju biti usvojene bez daljnjih odgađanja prije općih izbora 2022. godine” kaže se, između ostalog, u dokumentu.

Na sastanku će biti riječi i o integraciji Zapadnog Balkana u EU, kako u političkom, tako i u sigurnosnom i ekonomskom segmentu kao geostrateškom ulaganju u stabilnu Evropsku uniju.

Hrvatski mediji javljaju da će Hrvatska, kojoj je jugozapadno susjedstvo u fokusu zbog blizine i utjecaja, na današnjem sastanku tražiti više političkog angažmana i strateškog pristupa regiji, ulaganje u stabilnost te početak projekata na području povezivosti ekonomija, kako tema ne bi bila samo puko proširenje, već osnaživanje dijaloga drugim instrumentima.

Uoči sastanka ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman ponovio je poznati stav Hrvatske da je princip konstitutivnosti ključan za državnu funkcionalnost i evropski put Bosne i Hercegovine.

Sastankom predsjedava Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Nakon sastanka bit će poznati zaključci s obzirom da je prijenos uživo prekinut, piše Klix.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Borrell je sinoć poručio da se stav EU o BiH nije se promijenio i neće se promijeniti.

“Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a njena budućnost leži u EU kao ujedinjenoj i suverenoj zemlji. Snažno potičem svoje kolege da stanu na kraj svakom kontraproduktivnom diskursu i postupcima”, dodao je.

Pozvao je domaće vlasti da provedu neophodne reforme te rekao da je Zapadni Balkan u susjedstvu EU i ima visokiprioritet na dnevnom redu EU.

“Posljednjih mjeseci uložio sam vrijeme i energiju da podržim Bosnu i Hercegovinu na putu reformi i pristupanja EU. Vlasti BiH sada trebaju pokazati državama članicama EU da mogu ispuniti ovaj važan plan”, zaključio je Borrell.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

smijesni video

Anđelina Džoli: Zbog razvoda sam zapostavila karijeru