Categories: Ostalo

Znate li koliko mesa se može jesti? / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveno meso došlo je na zao glas zadnjih godina jer mesojedi (mislimo prvenstveno na one koji misle da su salata zapravo ćevapi) mogu imati poprilične probleme u životu zbog svog načina prehrane.

Dakle, za početak, trebali bismo znati što se smatra crvenim mesom, a što ne, pa je prilično jednostavna logika – crveno meso je janjetina, govedina, ovčetina, svinjetina, teletina i kozletima.

No, jednako tako u tu kategoriju spada i konjetina, divljač i pačetina, a perad i ostale slične ptice i zečetina spadaju u kategoriju bijelog mesa, piše Metro-portal.

Najveći je problem s prerađenim mesom (tu mislimo na slanine, šunke, salame i kobasice), a isto tako i puretine i piletine s dodacima soli i konzervansa.

“Ono je bogato proteinima i potrebno je za uravnoteženu prehranu, kako bi tijelo stvaralo dovoljno aminokiselina”, kaže nutricionistica dr. Jessica Bartlet za Metro.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ona dodaje da su aminokiseline zbog stvaranja hormona i enzima ključne za građu i ‘popravak’ mišića i kostiju, pa se može reći da crveno meso na najosnovnijoj razini tijelu daje energiju, zbog čega ga nije dobro potpuno izbaciti, bez obzira na zamjenu s drugim tvari.

“Ipak, ima i druge hrane koja sadrži bjelančevine (poput tofua, jaja, slanutka i ostalih grahorica)”, objašnjava ona, pa bi u tom slučaju trebalo meso zamijeniti s tim prehrambenim proizvodima.’

“Poželjno je povremeno jesti kvalitetno svježe crveno meso i zbog proteina, minerala i vitamina (poput željeza, cinka i B vitamina)”, – dodaje Bartlet, iako su istraživanja povezivala njegov visok unos s povišenom razinom kolesterola i većim rizikom za srčane bolesti i rak crijeva.

Trenutna istraživanja, kaže ona, pokazuju da ih uzrokuju prirodne kemikalije koje se u njemu nalaze, pa u velikim količinama može biti štetno.

Znači, stvar je jednostavna – prerađeno meso trebali bi izbjegavati potpuno, a dnevni unos crvenog mesa trebao bi biti 70 grama, dok WCRF kaže da je OK i ako jedete 350-500 grama crvenog mesa, što je zapravo velika razlika.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Viljaš-Boaš novi predsjednik Porta

PORTO - Portugalski trener Andre Viljaš-Boaš izabran je za predsjednika fudbalskog kluba Porto. Viljas-Boaš je…

35 minuta ago

INFOMACIJE BIHAMK-a: Velike gužve na graničnim prelazima Gradina i Bosanska Gradiška (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","caption":"(Foto: Screenshot\/BIHAMK\/GP Bosanska Gradi\u0161ka)","bg":"888a8b"}] Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prelazima Gradina i…

37 minuta ago

PJEVAČICA NE BROJI GODINE: Sretna sam, iako imam 38 godina, a ne 18

Elena Risteska ugasila je 38 svjećica na rođendanskoj torti. Makedonska pjevačica tim povodom oglasila se na…

1 sat ago

Srbija dobila 83. sportistu u Parizu

Veslač Nikolaj Pimenov posljednji je u nizu srpskih sportista koji su obezbijedili olimpijsku "vizu". Pimenov…

3 sata ago

Potvrđena optužnica protiv advokatice Vidović za prikrivanje dokaza u predmetu protiv bivšeg predsjednika Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u četvrtak, 25. aprila optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine…

3 sata ago

BUKTI ESTRADA OD RIJEČI KOJE JE EDITA UPUTILA KARLEUŠI: Džukačko ponašanje je to što si mi spavala sa dečkom

Edita Aradinović svojevremeno je izjavila da albumi Jelene Karleuše “Alfa” i “Omega” nisu njena šoljica čaja. U prevodu,…

3 sata ago