in

Znate li koliko mesa se može jesti? / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveno meso došlo je na zao glas zadnjih godina jer mesojedi (mislimo prvenstveno na one koji misle da su salata zapravo ćevapi) mogu imati poprilične probleme u životu zbog svog načina prehrane.

Dakle, za početak, trebali bismo znati što se smatra crvenim mesom, a što ne, pa je prilično jednostavna logika – crveno meso je janjetina, govedina, ovčetina, svinjetina, teletina i kozletima.

No, jednako tako u tu kategoriju spada i konjetina, divljač i pačetina, a perad i ostale slične ptice i zečetina spadaju u kategoriju bijelog mesa, piše Metro-portal.

Najveći je problem s prerađenim mesom (tu mislimo na slanine, šunke, salame i kobasice), a isto tako i puretine i piletine s dodacima soli i konzervansa.

“Ono je bogato proteinima i potrebno je za uravnoteženu prehranu, kako bi tijelo stvaralo dovoljno aminokiselina”, kaže nutricionistica dr. Jessica Bartlet za Metro.

Ona dodaje da su aminokiseline zbog stvaranja hormona i enzima ključne za građu i ‘popravak’ mišića i kostiju, pa se može reći da crveno meso na najosnovnijoj razini tijelu daje energiju, zbog čega ga nije dobro potpuno izbaciti, bez obzira na zamjenu s drugim tvari.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ipak, ima i druge hrane koja sadrži bjelančevine (poput tofua, jaja, slanutka i ostalih grahorica)”, objašnjava ona, pa bi u tom slučaju trebalo meso zamijeniti s tim prehrambenim proizvodima.’

“Poželjno je povremeno jesti kvalitetno svježe crveno meso i zbog proteina, minerala i vitamina (poput željeza, cinka i B vitamina)”, – dodaje Bartlet, iako su istraživanja povezivala njegov visok unos s povišenom razinom kolesterola i većim rizikom za srčane bolesti i rak crijeva.

Trenutna istraživanja, kaže ona, pokazuju da ih uzrokuju prirodne kemikalije koje se u njemu nalaze, pa u velikim količinama može biti štetno.

Znači, stvar je jednostavna – prerađeno meso trebali bi izbjegavati potpuno, a dnevni unos crvenog mesa trebao bi biti 70 grama, dok WCRF kaže da je OK i ako jedete 350-500 grama crvenog mesa, što je zapravo velika razlika.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rukometaši BiH idu na Evropsko prvenstvo 2022. godine!

LEPA LUKIĆ I SILVANA ARMENULIĆ SU BILE RIVALKE: Nikada se nismo svađale