Categories: Estrada

Jasmin Burek premijerno predstavlja „Travnik stari“ autora Samira Zavlana – Hayat Production

Jasmin Burek, u sklopu projekta „BiH gradovi pjesmom opjevani“ premijerno predstavlja novu numeru, autora Samira Zavlana. Riječ je o pjesmi naziva „Travnik stari“.

Izraz „sevdah“ arapska je riječ za ljubav. Srce sevdalinke je upravo taj osjećaj. Ona je tiha, nježna, puna žudnje, želja i melanholije. Tradicionalna bosanska pjesma je muzička, filološka, estetska i psihološka pojava. Njen uticaj imao je važnu ulogu u bosansko-hercegovačkoj tradiciji i razvoju umjetnosti. Upravo iz tog razloga je njegujemo i ne damo joj da ode u zaborav.

Dobro poznati Samir Zavlan poznat je po očuvanju kulturne baštine naših naroda.

Za numeru „Travnik stari“ Zavlan je zaslužan za tekst, muziku i aranžman koje je odradio u svom studiu „SAZ Produkcija“.

Samir me pozvao da zajedno radimo na ovom projektu. Imali smo priliku više puta da sarađujemo i svaki put je to urodilo plodom. Poučeni iskustvom, saradnja nam se isplatila na obostrano zadovoljstvo – rekao je Jasmin Burek za hayatproduction.ba.

Sevdalinka je veličanje ljubavi prema nekome ili nečemu. U pjesmi „Travnik stari“ veliča se jedna čaršija. Na svakom koraku, Travnik otkriva svoje velike priče iz davnina. Njegove znamenitosti šapuću o bosanskom pašaluku i vezirima.

Poseban motiv je pjevati o gradu u kojem živiš, provodiš dane u njemu s njegovim građanima. Osjećam dio tradicije i kulture koju taj grad, kao jedna od najstarijih čaršija u Bosni i Hercegovini, ima. Osjetim tradiciju onu od prije Osmanlija, pa sve do dana današnjeg  – dodao je Burek.

U spotu su prikazani najljepši kadrovi ovog grada, a Jasmin Burek se na tvrđavi našao u društvu vokalnog ansambla „SRMA“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Foto: Arhiva

Spot je urađen baš onako kakmo smo mi u produkciji Hayat i zamislili. Sve zasluge idu saradnicima koji su tehnički radili na realizaciji. Pokušali smo prikazati ono najvažnije o čemu pjevamo u pjesmi „Travnik stari“, a toga je zaista puno. Nažalost, neke stvari smo morali i izostaviti budući da je previše znamenitosti i kulture naroda, vladara koji su kroz vjekove živjeli u Travniku i ostavili svoj trag – zaključio je Jasmin.

Odmah nakon promocije novog singla i spota o Travniku, Jasmin Burek ponovo ulazi u studio Hayat Produkcije. Započinje svoj rad na novoj pjesmi, autora Zaima Poturića koji je poznati hitmaker.

U studio ulazim s puno volje i želje da radimo, stvaramo i da našoj publici ponudimo nešto novo. Oni su ti zbog koga sve ovo radimo. Zauzvrat tražimo malu, ali iskrenu podršku – iskreno je izjavio Burek.

I dok se u studiju stvara nešto novo, vi uživajte u premijeri „Travnik stari“.

Redakcija

Recent Posts

Sari na pragu novog posla

Mauricio Sari je bez posla od kada je u martu napustio Lacio, ali vjerovatno će…

37 minuta ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

38 minuta ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

38 minuta ago

Ove vrste voća bismo trebali jesti svake sedmice

Uz konzumiranje voća povezuje se mnogo zdravstvenih dobrobiti. Nutricionista Lon Ben-Asher izdvojio je najbolje vrste…

2 sata ago

Vijest koja je uzburkala javnost, Jelena ostala bez imovine: Otkrivamo sve detalje Karleušinog razvoda

Razvod Jelene Karleuše desi se davno a ovo su svi detalji Kada su se 2005.…

2 sata ago

Raiffeisen krediti za energetsku efikasnost

Kredit za adaptaciju/rekonstrukciju stambene jedinice uz energetsku efikasnost Kredit za kupovinu postojeće stambene jedinice sa…

2 sata ago