Categories: Novosti

Švicarska na referendumu zabranila nošenje burki

 Švicarci su na današnjem referendumu glasali za zabranu nošenja burki u restoranima, trgovinama i na drugim javnim mjestima.

Više od 52% birača glasalo je za zabranu. Za to se izjasnilo 19 od 22 kantona u kojima su prebrojani glasovi. Švicarska ima ukupno 26 kantona.

Zabrana ulazi u ustav i primjenjivat će se u restoranima, trgovinama i na javnim mjestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Nizozemskoj i Francuskoj.

Na papiru se zabrana odnosi općenito na prekrivanje lica, što znači i na nogometne huligane, no zakon je predložila desna, antiislamska skupina koja nije krila svoju pravu namjeru, piše agencija dpa.

Prije jednog desetljeća ista je skupina, Odbor Egerkingen stajala iza referenduma kojom je zabranjena izgradnja novih minareta. Njezini kritičari optužuju je da promovira islamofobiju i tvrde da u slobodnom društvu zabrane odijevanja ne bi trebale postojati. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Europski sud za ljudska prava je 2014. presudio je da takve zabrane ne krše prava osoba na slobodu vjeroispovijesti ili izražavanja.

Švicarci su danas  glasali i o stvaranju digitalne osobne iskaznice, što su odbacili, te o sporazumu o slobodnoj trgovini s Indonezijom kojim su smanjene carine na održivo proizvedeno palmino ulje, što su prihvatili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Alkaraz ne osjeti probleme sa rukom, rutinski do osmine finala u Madridu

Španski teniser Karlos Alkaraz opravdao je ulogu favorita u duelu protiv Tijaga Sejbota Vilda i…

4 minute ago

INFORMACIJE BIHAMK-a: Velike gužve na graničnim prelazima Gradina i Bosanska Gradiška (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","caption":"(Foto: Screenshot\/BIHAMK\/GP Bosanska Gradi\u0161ka)","bg":"888a8b"}] Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prelazima Gradina i…

5 minuta ago

Kako stvoriti savršen travnjak za ljeto

​Sigurno ste vidjeli savršene travnjake i divili im se, ali da li ste ikada pomislili…

1 sat ago

Most Comedy 🤣 You laugh You end Universe #funny #funnyvideos #memes

Hope you enjoy the videos ! Be sure to like and subscribe! Please Respect Them…

2 sata ago

U 52. GODINI IZGLEDA BOLJE NEGO IKAD: Najbolje tek dolazi

Milan Kalinić, voditelj i glumac, u 52. godini izgleda bolje nego ikada. To je demonstrirao…

2 sata ago

384. broj Business Magazine BiH

U fokusu novog 384. broja Business Magazina su analize aktualnih ekonomskih tema, zanimljivi sagovornici, te…

2 sata ago