in

Švicarska na referendumu zabranila nošenje burki

Slatka-Tajna.Eu

 Švicarci su na današnjem referendumu glasali za zabranu nošenja burki u restoranima, trgovinama i na drugim javnim mjestima.

Više od 52% birača glasalo je za zabranu. Za to se izjasnilo 19 od 22 kantona u kojima su prebrojani glasovi. Švicarska ima ukupno 26 kantona.

Zabrana ulazi u ustav i primjenjivat će se u restoranima, trgovinama i na javnim mjestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Nizozemskoj i Francuskoj.

Na papiru se zabrana odnosi općenito na prekrivanje lica, što znači i na nogometne huligane, no zakon je predložila desna, antiislamska skupina koja nije krila svoju pravu namjeru, piše agencija dpa.

Prije jednog desetljeća ista je skupina, Odbor Egerkingen stajala iza referenduma kojom je zabranjena izgradnja novih minareta. Njezini kritičari optužuju je da promovira islamofobiju i tvrde da u slobodnom društvu zabrane odijevanja ne bi trebale postojati. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Europski sud za ljudska prava je 2014. presudio je da takve zabrane ne krše prava osoba na slobodu vjeroispovijesti ili izražavanja.

Švicarci su danas  glasali i o stvaranju digitalne osobne iskaznice, što su odbacili, te o sporazumu o slobodnoj trgovini s Indonezijom kojim su smanjene carine na održivo proizvedeno palmino ulje, što su prihvatili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Suparništvo s Novakom izvlači najbolje iz obojice

ALEKSANDRA TADIĆ CIPKA O NOVOJ PJESMI, PLANOVIMA I KARIJERI: Partner mi ne pravi ljubomorne scene zbog odijevanja