Categories: Dijaspora

Više od 50 porodica, svako na svoj način, dijelom “Kladanj Meet Up”-a

Prije nekoliko dana, tačnije 11. februara ove godine održan je peti „Kladanj Meet Up“, virtuelni sastanak koji već mjesecima na jednom mjestu okuplja kladanjske iseljenike.

U okviru ovog projekta, prema riječima predstavnice i-platforme koja je i najzaslužnija za uspješnost i kontinuitet ovih susreta, gospođe Dalide Karabdić, do sada je kontaktirano preko pedeset porodica porijeklom iz Kladnja, a koje žive širom svijeta i žele biti dijelom ove priče. Također, zahvaljujući stalnim učesnicima, ovaj projekat, osim jednomjesečnih, iznjedrio je i višemjesečne susrete radnih grupa čiji članovi redovno rade na unapređenju sportskih aktivnosti u Kladnju, zatim razmišljaju kako pospješiti život mlađe populacije, ali i kako pružiti podstrek za razvijanje malih biznisa u ovoj općini.

Osim, već spomenutih, redovnih učesnika „Meet Up“-a, i ovaj put je primjećen porast novozainteresiranih Kladnjaka za navedeni projekat. S tim u vezi, protekli četvrtak svojim prisustvom obradovala nas je gospođa Azra Čerimagić, trenutno nastanjena u Švedskoj, te gospoda Anes Gogić i Mehmed Krekić. Ipak, posebno nas raduje sve veći broj mladih koji se trude dati svoj doprinos razvoju Općine. Jedna od takvih svakako je i Selma Avdibegović, srednjoškolka koja već sada govori tri strana jezika i svoje vršnjake podučava istim. No, osim toga, Selma se zalaže i za očuvanje kulture u svojoj životnoj sredini, te predlaže organiziranje radionica koje bi promovirale očuvanje pismenosti u Kladnju.

Također, veliku čast ukazao nam je i naš, već sada možemo reći, pouzdani partner i prijatelj, gospodin Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je, ovim putem, javno čestitao uposlenicima i-platforme na sprovođenju brojnih aktivnosti i uopće na umrežavanju, dok je gospodin Jusuf Čavkunović, načelnik Općine Kladanj, iako ovaj put spriječen da prisustvuje našim druženjima, također na našu adresu uputio riječi podrške i brojne pohvale.

Pored već spomenutog redovnog sastajanja radnih grupa, na održanom „Meet Up“-u govorilo se i o djelovanju Udruženja „Žena ženi“. Gospođa Dragana Čaušević, predstavnica ovog Udruženja kazala je da je podrška koju članice Udruženja osjećaju od svih učesnika „Kladanj Meet Up“-a itekako motivirajuća za njih, ali i za njihov svakodnevni rad. Naime, do sada su članice Udruženja uspjele napraviti i prodati preko 80 raznosvrsnih paketa koji su sačinjeni, pretežno, od prehrambenih proizvoda te im je sama ta činjenica omogućila i skromnu finansijsku korist. A, da se dobar glas daleko čuje dokaz je i povećanje broja članica Udruženja, te je, s tim u vezi, bitno naglasiti da se sa 53, broj članica Udruženja „Žena ženi“ povećao na 80. Iskreno se nadamo da će ovaj broj i dalje rasti, te da će Udruženje uskoro ispuniti brojne zacrtane ciljeve.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Proteklog četvrtka govorilo se i o Akcionom planu koji je u razradi, a trenutno je sadržan od velikog broja projektnih ideja, kategorija, ciljnih grupa, nosioca implementacije, rokova i slično. O potencijalnoj realizaciji spomenutih ideja razgovarat će se i na budućim susretima kada Akcioni plan bude i finaliziran.

Idući susret kladanjske dijaspore zakazan je za 11. Mart.

Preuzeto: i-platform.ch

Redakcija

Recent Posts

Velika sječa u Superligi Srbije

Superliga Srbije bi od 2026. godine trebalo da ima samo 12 klubova, odnosno da doživi…

24 minute ago

Velika sječa u Superligi Srbije

Superliga Srbije bi od 2026. godine trebalo da ima samo 12 klubova, odnosno da doživi…

24 minute ago

Šta se može dogoditi ako pojedemo previše trešanja?

Počela je sezona trešanja i mnogi im, bez obzira na cijenu, ne mogu odoljeti. Trešnje…

40 minuta ago

ŠTO ĆE DUŠKO REĆI NA OVO: U jeku skandala sa Severinom Karleuša drugom muškarcu poslala poseban poklon

Kao što se već danima piše, u središtu novog estradnog skandala našle su se Severina…

43 minute ago

U Sudu BiH pročitana optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović za prikrivanje dokaza

U Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) je pročitana optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović, koju je…

2 sata ago

Real bez Lunjina u finalu LŠ

Golman Reala Andrej Lunjin treći dan leži kod kuće zbog jakog gripa i iz predostrožnosti…

2 sata ago