Categories: Biznis

Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta

Studiju je naručilo Američko-kinesko poslovno vijeće (USCBC), udruženje velikih američkih kompanija koje posluju u Kini, a izradio ju je Oxford Economics. Obostrano postupno smanjivanje carina rezultiralo bi otvaranjem 145 hiljada radnih mjesta u SAD-u do 2025. godine, utvrdili su autori.

“Scenarij eskalacije” pretpostavlja pak kidanje veza između dvije vodeće svjetske ekonomije, uz procjenu da bi se u tom slučaju američki BDP mogao smanjiti za 1.600 milijardi dolara u sljedećih pet godina, broj radnih mjesta u 2022. za 732 hiljade, te za 320 hiljada do 2025.

Studija je objavljena samo nekoliko dana prije no što će u Bijelu kuću ući novoizabrani predsjednik Joe Biden i započeti veliku analizu američke trgovinske politike, uključujući konsultacije sa saveznicima o Trumpovim kaznenim carinama, napominje Reuters.Biden je rekao da ih u dogledno vrijeme ne planira mijenjati, ali da će sarađivati ??sa saveznicima kako bi pritisnuo Kinu da promijeni trgovinsku politiku.

redsjednik USCBC-a Craig Allen podupirao je Trumpova nastojanja da promijeni kinesku politiku u pitanjima trgovine i prijenosa tehnologije, a sada ističe da je važno da udruga artikulira moguće posljedice političkih odluka o američko-kineskim odnosima.P

“U slučaju carina, vrlo je važno da razumijemo puni ekonomski trošak takvih odluka”, rekao je Allen na konferenciji za novinare.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Studija procjenjuje da američki izvoz u Kinu podupire 1,2 miliona radnih mjesta u SAD-u i da kineske multinacionalne kompanije izravno zapošljavaju 197 hiljadaa Amerikanaca. Američke kompanije su u 2019. u Kinu uložile 105 milijardi dolara, navodi se.

“Budući da će Kina u idućem desetljeću biti generator oko trećine globalnog rasta, očuvanje pristupa kineskom tržištu sve je važnije za svjetski uspjeh američkih tvrtki”, zaključak je studije.

Redakcija

Recent Posts

Pari Sen Žermen ponovo prvak Francuske

​Fudbaleri Pari Sen Žermena su novi-stari šampioni Francuske. Tim Luisa Enrikea je trofej osvajača Lige…

35 minuta ago

U sat vremena poginula dva vozača motocikla

Poginula dva vozača motociklaFoto: Slaven Branislav Babic / PixsellU sat vremena poginula su dva vozača…

36 minuta ago

ZAKOPALA RATNE SJEKIRE: Brzo se oporavi, tata

Ana Nikolić je fer-plej igrač. Obratila se bivšem mužu Stefanu Đuriću Rasti, koji se trenutno nalazi u…

1 sat ago

FBiH: Pad vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama

Učešće u ukupnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama, posmatrano po grupama proizvoda, bilo je sljedeće:…

1 sat ago

NAKON 25 GODINA RADA DONIO OVU ODLUKU: Vrijeme za nove stvari

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i…

2 sata ago

Alkaraz ne osjeti probleme sa rukom, rutinski do osmine finala u Madridu

Španski teniser Karlos Alkaraz opravdao je ulogu favorita u duelu protiv Tijaga Sejbota Vilda i…

3 sata ago