in

Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta

Slatka-Tajna.Eu
Studiju je naručilo Američko-kinesko poslovno vijeće (USCBC), udruženje velikih američkih kompanija koje posluju u Kini, a izradio ju je Oxford Economics. Obostrano postupno smanjivanje carina rezultiralo bi otvaranjem 145 hiljada radnih mjesta u SAD-u do 2025. godine, utvrdili su autori.

“Scenarij eskalacije” pretpostavlja pak kidanje veza između dvije vodeće svjetske ekonomije, uz procjenu da bi se u tom slučaju američki BDP mogao smanjiti za 1.600 milijardi dolara u sljedećih pet godina, broj radnih mjesta u 2022. za 732 hiljade, te za 320 hiljada do 2025.

Studija je objavljena samo nekoliko dana prije no što će u Bijelu kuću ući novoizabrani predsjednik Joe Biden i započeti veliku analizu američke trgovinske politike, uključujući konsultacije sa saveznicima o Trumpovim kaznenim carinama, napominje Reuters.Biden je rekao da ih u dogledno vrijeme ne planira mijenjati, ali da će sarađivati ??sa saveznicima kako bi pritisnuo Kinu da promijeni trgovinsku politiku.

redsjednik USCBC-a Craig Allen podupirao je Trumpova nastojanja da promijeni kinesku politiku u pitanjima trgovine i prijenosa tehnologije, a sada ističe da je važno da udruga artikulira moguće posljedice političkih odluka o američko-kineskim odnosima.P

“U slučaju carina, vrlo je važno da razumijemo puni ekonomski trošak takvih odluka”, rekao je Allen na konferenciji za novinare.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Studija procjenjuje da američki izvoz u Kinu podupire 1,2 miliona radnih mjesta u SAD-u i da kineske multinacionalne kompanije izravno zapošljavaju 197 hiljadaa Amerikanaca. Američke kompanije su u 2019. u Kinu uložile 105 milijardi dolara, navodi se.

“Budući da će Kina u idućem desetljeću biti generator oko trećine globalnog rasta, očuvanje pristupa kineskom tržištu sve je važnije za svjetski uspjeh američkih tvrtki”, zaključak je studije.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Žestoke reakcije zbog pritvaranja Navaljnog

RAZVOD DECENIJE: Svi detalji kraha braka Jelene Karleuše i njenog supruga