Categories: Biznis

Saudijska Arabija planira graditi grad za pješake

Grad “THE LINE” sastavni je dio projekta vrijednog 500 milijardi dolara koji je na državnoj televiziji predstavio prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. NEOM se rijetko spominjao u javnosti otkada ga je Bin Salman najavio još 2017. godine kao ključni element Vizije 2030 koja bi trebala smanjiti ovisnost Saudijske Arabije o prihodima od nafte.

Projekt uključuje “grad s milion stanovnika, koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara i sačuvat će 95 posto prirode u okviru NEOM-a, bez automobila, ulica i emisije štetnih plinova”, objasnio je bin Salman.

NEOM na površini od 26.500 kvadratnih kilometra uključivati i industrijske i logističke zone koje bi trebale biti dovršene do 2025. godine, navodi Reuters.

“Moramo transformirati koncept uobičajenog grada u futuristički”, dodao je čelnik zemlje koju redovno svrstavaju među najveće zagađivače u svijetu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Grad za pješake imat će škole, zdravstvene centre, zelene površine i brzi javni prijevoz, a putovanje između dvije destinacije neće trajati duže od 20 minuta, stoji u saopćenju NEOM-a. Glavna je uloga namijenjena umjetnoj inteligenciji, grad će se u cijelosti napajati “čistom” energijom, “stvarajući zdravije i održivije okruženje za stanovnike, bez zagađenja”.

Gradnja će početi u prvom tromjesečju ove godine a projekt će se finansirati iz državnog investicijskog fonda, kojim kraljevstvo pokušava proširiti gospodarstvo i izvan ključnog naftnog sektora. Projekt će otvoriti 380 hiljada radnih mjesta i povećati bruto domaći proizvod Saudijske Arabije do 2030. za 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara), navodi se u saopćenju.

Redakcija

Recent Posts

Pala Sabalenka za titulu u Madridu

Poljskainja Iga Švjontek osvojila je titulu u Madridu pobjedivši u finalu Beloruskinju Arinu Sabalenku 7:5,…

2 sata ago

Ne pretjerujte sa kuvanim jajima za Vaskrs

Pitanje koje se nerijetko postavlja koliko kuvanih jaja tokom praznika je u redu pojesti kako…

4 sata ago

Na Savskom nasipu zapaljeni Trnjanski kresovi

Trnjanski kresoviFoto: HTV / HRTPaljenjem kresova, nizom umjetničkih i aktivističkih radionica te glazbenim programom, na…

4 sata ago

Borac sve bliži i bliži šampionskoj tituli: Pao i GOŠK

Fudbaleri Borca su u okviru 30. kola savladali na ''Gradskom stadionu'' u Banjaluci ekipu GOŠK-a…

4 sata ago

Sadiq Khan treći put gradonačelnik Londona

Sadiq KhanFoto: Toby Melville / ReutersLaburist Sadiq Khan pobijedio je na izborima za gradonačelnika Londona,…

6 sati ago