in

Saudijska Arabija planira graditi grad za pješake

Grad “THE LINE” sastavni je dio projekta vrijednog 500 milijardi dolara koji je na državnoj televiziji predstavio prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. NEOM se rijetko spominjao u javnosti otkada ga je Bin Salman najavio još 2017. godine kao ključni element Vizije 2030 koja bi trebala smanjiti ovisnost Saudijske Arabije o prihodima od nafte.

Projekt uključuje “grad s milion stanovnika, koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara i sačuvat će 95 posto prirode u okviru NEOM-a, bez automobila, ulica i emisije štetnih plinova”, objasnio je bin Salman.

NEOM na površini od 26.500 kvadratnih kilometra uključivati i industrijske i logističke zone koje bi trebale biti dovršene do 2025. godine, navodi Reuters.

“Moramo transformirati koncept uobičajenog grada u futuristički”, dodao je čelnik zemlje koju redovno svrstavaju među najveće zagađivače u svijetu.

Grad za pješake imat će škole, zdravstvene centre, zelene površine i brzi javni prijevoz, a putovanje između dvije destinacije neće trajati duže od 20 minuta, stoji u saopćenju NEOM-a. Glavna je uloga namijenjena umjetnoj inteligenciji, grad će se u cijelosti napajati “čistom” energijom, “stvarajući zdravije i održivije okruženje za stanovnike, bez zagađenja”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuGradnja će početi u prvom tromjesečju ove godine a projekt će se finansirati iz državnog investicijskog fonda, kojim kraljevstvo pokušava proširiti gospodarstvo i izvan ključnog naftnog sektora. Projekt će otvoriti 380 hiljada radnih mjesta i povećati bruto domaći proizvod Saudijske Arabije do 2030. za 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara), navodi se u saopćenju.

Report

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

Grad bez automobila i ulica / Bljesak.info

Milica Pavlović progovorila o majčinstvu: Nije joj problem da sama odgaja dijete!