Categories: Biznis

Godina iza nas: Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko banke

Ova godine je bila izazovna u svakom smislu i finansijski naravno značajno slabija od ranijih usljed ekonomskog zastoja. Kao i u svim drugim industrijama, ove godine smo se primarno bavili izazovima zdravlja zaposlenih i klijenata, održavanja otežanog operativnog poslovanja usljed pandemije i ograničenog kretanja, umanjenim prihodima i naplatom potraživanja. Ono što bih izdvojila kao pozitivnu stvar u svim sektorima, a posebno u našem, jeste činjenica da nas je pandemija prisilila da napravimo intenzivniji zaokret u većoj digitalizaciji i pojednostavljenju procedura kako bismo obezbjedili usluge klijentima uz minimalno rizikovanje zdravlja. 

Prva stvar koju ponavljam već godinama, a koja je neophodna za ekonomski oporavak naše države jeste reforma sudstva i njegova depolitizacija uz snažnu borbu protiv korupcije koja je, nažalost, prisutna na svim nivoima. Druga stvar, jeste jačanje domaćih kompanija, posebno u strateškim područjima i njihova promocija kako na domaćem tržištu, tako i globalno. Problemi domaćih proizvođača su vrlo često jednostavno rješivi, jer se radi o izmjenama nekih zakonskih ili podzakonskih akata, a proizvođačima bi znatno olakšali uslove poslovanja. Trebamo ukloniti prepreke koje proizlaze iz naše komplikovane organizacije zakondavstva i javnih institucija koji ih čine manje konkurentim. Ova nas je godina naučila da se primarno moramo osloniti na svoju prehrambenu, hemijsku i farmaceutsku industriju. U okviru inicijative „Mi to možemo“ dato je dosta preporuka kako poboljšati sistem, pa bi mi bilo drago da institucije vlasti na svim nivoima pregledaju te dokumente i iskoriste ih u kreiranju mjera ekonomske politike. Osim ove inicijative, krajem prošle godine je i Udruženje banaka u BiH prezentiralo niz inicijativa koje bi značajno unaprijedile finansijski sektor, ali napravile i rasterećenje privredi u cjelini.

Treća stvar, koja nije samo pitanje vlasti, već i svih nas, jeste promjena svijesti i aktivniji odnos prema svim važnim pitanjima. Veliki dio naših sugrađana ne razmišlja o njihovom doprinosu koji im se možda čini malim, ali kada ga u cjelini posmatramo, veoma je značajan. Mi još uvijek njegujemo neku svijest da neko drugi treba rješavati naše probleme, uređivati nam način života i rada, a mi to pasivno posmatrati i svakodnevne negativne političke okolnosti nam olakšavaju da opravdavamo sebi jednu dozu letargije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Redakcija

Recent Posts

MAJA POKAZALA ZUBE STANISLAVU, PA GA ODUVALA UŽIVO U PROGRAMU: Uskoro će proći kao Filip Car

Maja Marinković je saznala za Stanislavove poglede ka Mioni, pa mu momentalno očitala bukvicu. Voditelj…

37 minuta ago

Odbojkaši Zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu šampiona Srbije, pošto su večeras u petoj, odlučujućoj, utakmici…

45 minuta ago

'Bosna kao presuda' u pjesmama Nikole Lere

Kako je biti glas svoje generacije? Šta dobijaš, a šta gubiš kada napustiš svoju zemlju?…

46 minuta ago

U JEKU STAMPEDA ZBOG KARLEUŠE, OGLASIO SE DUŠKO TOŠIĆ! Jedna stvar je svima jako zanimljiva, a tiče se Jelene

Pop diva Jelena Karleuša trenutno je glavna tema, što zbog pometnje koju je napravila u…

2 sata ago

Upalim TV i vidim dijete isto kao moje

Kada se ispostavilo da će dijete koje je posvojila imati višestruke teškoće, Centar joj je…

2 sata ago

When You try To Hide Something! #youtubeshorts #youtube #shorts #youtuber #youtubechannel #youtubers

Click here to Subscribe to Taarak Mehta Ka Ooltah Chashmah Official Channel: ...

2 sata ago