in

Godina iza nas: Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko banke

Slatka-Tajna.Eu
Sanela Pašić

Ova godine je bila izazovna u svakom smislu i finansijski naravno značajno slabija od ranijih usljed ekonomskog zastoja. Kao i u svim drugim industrijama, ove godine smo se primarno bavili izazovima zdravlja zaposlenih i klijenata, održavanja otežanog operativnog poslovanja usljed pandemije i ograničenog kretanja, umanjenim prihodima i naplatom potraživanja. Ono što bih izdvojila kao pozitivnu stvar u svim sektorima, a posebno u našem, jeste činjenica da nas je pandemija prisilila da napravimo intenzivniji zaokret u većoj digitalizaciji i pojednostavljenju procedura kako bismo obezbjedili usluge klijentima uz minimalno rizikovanje zdravlja. 

Prva stvar koju ponavljam već godinama, a koja je neophodna za ekonomski oporavak naše države jeste reforma sudstva i njegova depolitizacija uz snažnu borbu protiv korupcije koja je, nažalost, prisutna na svim nivoima. Druga stvar, jeste jačanje domaćih kompanija, posebno u strateškim područjima i njihova promocija kako na domaćem tržištu, tako i globalno. Problemi domaćih proizvođača su vrlo često jednostavno rješivi, jer se radi o izmjenama nekih zakonskih ili podzakonskih akata, a proizvođačima bi znatno olakšali uslove poslovanja. Trebamo ukloniti prepreke koje proizlaze iz naše komplikovane organizacije zakondavstva i javnih institucija koji ih čine manje konkurentim. Ova nas je godina naučila da se primarno moramo osloniti na svoju prehrambenu, hemijsku i farmaceutsku industriju. U okviru inicijative „Mi to možemo“ dato je dosta preporuka kako poboljšati sistem, pa bi mi bilo drago da institucije vlasti na svim nivoima pregledaju te dokumente i iskoriste ih u kreiranju mjera ekonomske politike. Osim ove inicijative, krajem prošle godine je i Udruženje banaka u BiH prezentiralo niz inicijativa koje bi značajno unaprijedile finansijski sektor, ali napravile i rasterećenje privredi u cjelini.

Treća stvar, koja nije samo pitanje vlasti, već i svih nas, jeste promjena svijesti i aktivniji odnos prema svim važnim pitanjima. Veliki dio naših sugrađana ne razmišlja o njihovom doprinosu koji im se možda čini malim, ali kada ga u cjelini posmatramo, veoma je značajan. Mi još uvijek njegujemo neku svijest da neko drugi treba rješavati naše probleme, uređivati nam način života i rada, a mi to pasivno posmatrati i svakodnevne negativne političke okolnosti nam olakšavaju da opravdavamo sebi jednu dozu letargije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Karleuša opet oduševila outfitom – Azra Magazin

Broj umrlih u Brazilu od koronavirusa prešao 195.000 osoba