Categories: Biznis

Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,29 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 45,27 dolara.

“Tržište je oprezno. Cijene nafte nisu značajnije rasle u ovoj sedmici jer pregovori unutar grupe OPEC+ nisu išli glatko kao što se očekivalo”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, nastavili su u četvrtak razgovore o proizvodnoj politici u 2021. godini. Početkom sedmice nisu uspjeli postići kompromisno rješenje za slabu potražnju za naftom u uslovima novog vala koronavirusa. OPEC i Rusija bliže se kompromisu, saznaje se iz bliskog izvora.

Očekivalo se da će OPEC+ produžiti sporazum, prema kojem se opskrba smanjuje za 7,7 miliona barela dnevno, što odgovara osam posto globalnog snabdjevanja barem do marta 2021. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Pometnju je unijela nada da bi uskoro moglo biti odobreno prvo cjepivo protiv covida 19, cijene su krajem novrmbra porasl,e a neki proizvođači doveli u pitanje potrebu za kontrolom opskrbe, koju podržava Saudijska Arabija. Velika Britanija odobrila je u srijedu vakcinu protiv covida 19 korporacije Pfizer i izbila na čelo globalne utrke za pokretanje najvažnijeg programa masovnog cijepljenja u historiji, tumači Reuters.

U takvim je okolnostima izvještaj američke vlade o zalihama palo u drugi plan, a pokazalo je blagi pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici i snažan rast zaliha benzina i derivata, budući da rafinerije usporavaju preradu kako bi se prilagodile slabijoj potražnji.  Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u srijedu iznosila 46,67 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Redakcija

Recent Posts

Mateo najbolji trener Evrolige

Trener košarkaša madridskog Reala Ćus Mateo je zvanično proglašen najboljim trenerom Evrolige za sezonu 2023/24.…

2 minute ago

Stručnjaci kažu da je ove namirnice najbolje jesti za doručak

Uravnotežen doručak obično uključuje proteine, vlakna i niz hranjivih tvari. Ako tražite ideju za zdrav…

36 minuta ago

Urnebesne reakcije na pobjednika Evrovizije, porede ga sa Simonidom Puhalo: “Pravda za nju, ima bolje noge”

Nije našem narodu dugo trebalo da otkriju na koga ih Nemo podseća i da zbiju…

43 minute ago

NLB Grupa dočekala investitore i regionalne kompanije na Danu investitora i predstavila svoju poslovnu strategiju

Događaj je okupio oko 200 stranih investitora, finansijskih stručnjaka, analitičara i predstavnika ključnih regionalnih kompanija…

2 sata ago

Boris Pandža na klupi Širokog Brijega

Boris Pandža novi je šef stručnog štaba Nogometnog kluba Široki Brijeg. Nekadašnji fudbalski reprezentativac Bosne…

2 sata ago