in

Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis

Slatka-Tajna.Eu
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,29 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 45,27 dolara.

“Tržište je oprezno. Cijene nafte nisu značajnije rasle u ovoj sedmici jer pregovori unutar grupe OPEC+ nisu išli glatko kao što se očekivalo”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, nastavili su u četvrtak razgovore o proizvodnoj politici u 2021. godini. Početkom sedmice nisu uspjeli postići kompromisno rješenje za slabu potražnju za naftom u uslovima novog vala koronavirusa. OPEC i Rusija bliže se kompromisu, saznaje se iz bliskog izvora.

Očekivalo se da će OPEC+ produžiti sporazum, prema kojem se opskrba smanjuje za 7,7 miliona barela dnevno, što odgovara osam posto globalnog snabdjevanja barem do marta 2021. godine.

Pometnju je unijela nada da bi uskoro moglo biti odobreno prvo cjepivo protiv covida 19, cijene su krajem novrmbra porasl,e a neki proizvođači doveli u pitanje potrebu za kontrolom opskrbe, koju podržava Saudijska Arabija. Velika Britanija odobrila je u srijedu vakcinu protiv covida 19 korporacije Pfizer i izbila na čelo globalne utrke za pokretanje najvažnijeg programa masovnog cijepljenja u historiji, tumači Reuters.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U takvim je okolnostima izvještaj američke vlade o zalihama palo u drugi plan, a pokazalo je blagi pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici i snažan rast zaliha benzina i derivata, budući da rafinerije usporavaju preradu kako bi se prilagodile slabijoj potražnji.  Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u srijedu iznosila 46,67 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Od rujna kriza izazvana koronavirusom izmakla Vladinoj kontroli

ŽIVA LUTKA! Ana Korać ponovo na remontu kod plastičara!