Categories: Biznis

Održana konferencija Digitalna transformacija u BiH u Bihaću

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, a u okviru projekta Digitalna transformacija, koji je finansijski podržan sredstvima Bugarske razvojne pomoći, organizirala je konferenciju Digitalna transformacija u Bosni i Hercegovini.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici institucija, kompanija, javnih poduzeća i razvojne agencije.

U fokusu konferencije bile su teme „eOkvir za samoodrživo okruženje, ekologiju i energetsku efikasnost u BiH“ i „Pametna i zelena eMobilnost građana, robe i usluga BiH“, teme istoimenih studija u izdanju VTK BiH u kojima je data analiza postojećeg stanja i smjernice za prevazilaženje digitalnog raskoraka s pregledom rješenja u EU i svijetu.

U uvodnom dijelu konferencije učesnicima je emitovana video poruka/obraćanje Avgustine Cvetkove – Karabaševe, ambasadorice Republike Bugarske u BiH, a nakon toga je upriličeno obraćanje predstavnika komora.

Izlaganje o temama u fokusu održao je Haris Hadžialić, ekspert za digitalizaciju, a u drugom dijelu konferencije predstavljeni su primjeri primjene digitalizacije u kompanija/institucijama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Uspješne primjere predstavili su Dino Kišmić iz kompanije Idk studio d.o.o. Bihać, a govorio je o razvoj i implementaciji programa za praćenje i upravljanje poslovanjem unutar kompanija, s primjerom implementacije digitalnog protokola u Vladi USK i  Osman Kozlica iz kompanije KC IT bussines solution Bihać, koji je govorio o primjeni i razvoju IT tehnologija u poslovanju kompanije Č.J. Bihać te saradnji i povezanosti IT tehnologija s poslovnim partnerima

Konferencija je organizirana s ciljem da se uz aktivno učešće predstavnika institucija i kompanija, ukaže na značaj digitalne transformacije, u svrhu značajnijeg ekonomskog razvoja, te ponude odgovori na praktična pitanja i izazove u ovom segmentu s kojim se suočavaju kompanije i poslovna zajednica u cjelini, te predstaviti neke uspješne primjere.

 

Redakcija

Recent Posts

PJESMA TOŠETA PROESKOG KRIJE JEZIVU PRIČU: Napisao pjesmu u zatvorskoj ćeliji

Toše Proeski važio je za jednog od najboljih pjevača na Balkanu, tragično je nastradao prije…

2 sata ago

Austrija istražuje niz napada na Jehovine svjedoke

Austrijske sigurnosne službe istražuju niz eksplozija čija su moguća meta Jehovini svjedoci, nakon što je…

2 sata ago

Uspjeli smo promijeniti krv u klubu

Fudbaleri Željezničara su večeras savladali Tuzla Siti na Grbavici sa 2:0. „Plavi“ su tako pobjegli…

2 sata ago

“JK je skroz pogubila konce. Stavovi koje iznosi ne liče na nju i na sve ono za šta se predstavljala godinama”: Bh. voditelj reagovao na Karleušinu promjenu priče

Javna izjava Jelene Karleuše o političkim pitanjima na Balkanu izazvala je oštre reakcije javnosti, posebno…

3 sata ago

Kako pravilno skuvati jaja da ne popucaju?

Pucanje jaja tokom ključanja je čest problem sa kojim se s vremena na vrijeme susrećemo.…

3 sata ago

ANALITIČARI SLOŽNI: ‘Zahvaljujući’ Vučiću u svijetu se govori o genocidu u Srebrenici

Oni koji poštuju sudske presude podržavaju rezoluciju o Srebrenici, dok negatori genocida čine sve kako…

4 sata ago