Categories: Biznis

Evropska tržišta rastu treći uzastopni dan

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, pa je od početka sedmice na dobitku više od pet posto i kreće se na najvišim razinama u osam mjeseci.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,25 posto, na 6.313 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 13.211 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.435 bodova. Evropske berze rastu od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 efikasno 90 posto.

I jutros su, kao i prethodnih dana, najviše porasle cijene dionica u bankarskom i turističkom sektoru, koji su zbog širenja koronavirusa posljednjih mjeseci bili pod pritiskom. S druge strane, nastavljen je pad tehnološkog sektora, koji je za vrijeme koronakrize predvodio rastom, jer je imao najviše koristi od restriktivnih mjera protiv koronavirusa i rada ljudi od kuće.

Zbog optimizma u vezi cjepiva, jutros su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u Evropi, gdje je broj umrlih premašio 300.000, i SAD-u, gdje je dnevno više od 100.000 novozaraženih, u drugom planu. Investitori će danas pažljivo pratiti i govor predsjednice Evropske centralne banke Christine Lagarde o ekonomskim izgledima i mogućnostima daljnjih poticaja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







I na azijskim berzama su cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu od januara 2018. Na Tokijskoj berzi, je pak, Nikkei indeks skočio 1,8 posto, na 25.349 bodova, novu najvišu razinu u 29 godina.

Redakcija

Recent Posts

RAPORT IZ WASHINGTONA: Ivica Puljić upozorava -‘Ne nasjedajte na provokacije i prekodrinsku propagandu…’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","caption":"Screenshot","bg":"b9a0a6"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","caption":"Screenshot","bg":"333637"}] Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, osvrno se na najnovije događaje vezane…

35 minuta ago

Minesota oslabljena za drugu utakmicu sa Denverom

Minesota Timbervulvsi mogli bi da budu ozbiljno oslabljeni u drugom meču polufinalne serije Zapada protiv…

36 minuta ago

Priča o tome kako je nastala kafa

​Biljke koje proizvode većinu svjetskih zaliha kafe pojavile su se prije 600.000 do milion godina…

3 sata ago

Vatreni plotuni u čast prve godišnjice krunidbe kralja Charlesa III.

Londonom odjekivali vatreni plotuni u čast prve godišnjice krunidbe kralja Charlesa III. Foto: Yui Mok/…

3 sata ago

Prerada “Tony Hawk’s Pro Skater” igara prvo bila zamišljena kao THPS 1+2+3+4

​Jedan je bivši zaposlenik studija Vicarius Visions otkrio kako su prerade igara "Tony Hawk’s Pro…

3 sata ago

Ledeno doba 3: Sidova djeca dinosaurcici

Isječak sinkroniziran na hrvatski.

4 sata ago