Categories: Biznis

BiH se zvanično pridružila Zajedničkom regionalnom tržištu i ubrzala put ka EU

Bosna i Hercegovina je na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa potpisala četiri dokumenta koji predstavljaju nastavak evropskog puta i snažno opredjeljenje za članstvu u EU. To je potvdila ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković koja je poručila da cijeli naš region ubrzava svoj put ka Evropskoj uniji.

“Upravo sam potpisala u ime BiH dokumente Berlinskog procesa, kojima se BiH pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Naš čitav region prihvata standarde Zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači”, izjavila je Turković.

Evropska komisija ranije je saopćila da će regionalna ekonomska zajednica donijeti značajnu korist kompanijama i građanima. Planom bi trebalo da se smanje prekogranične bankarske naknade, uklone trgovinske prepreke, koordiniše politika ulaganja, priznaju profesionalne kvalifikacije širom regiona i da se promoviše elektronska trgovina.

Vijeće ministara usvojilo je sinoć, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, informaciju o održavanju Samita u Sofiji, koju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i EU, pod okriljem Berlinskog procesa. Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu kazala je da zajedničko regionalno tržište nije nova ideja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“To je odličan plan zasnovan na četiri slobode, isto kao i jedinstveno tržište EU, i potpomognut digitalnim, inovacionim, industrijskim i investicionim segmentima. Ponosni smo što smo težak teret ovog procesa iznijeli zajedno sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama i dugim partnerima”, navela je Bregu.

 

Redakcija

Recent Posts

Inter se bori da održi šampionski tim

Francuski fudbaler Markus Tiram imao je fenomenalnu prvu sezonu u dresu Intera, ali je pitanje…

12 minuta ago

Prosvjed radnika Varteksa – HRT

Prosvjed radnika VarteksaFoto: Vjeran Zganec Rogulja / PixsellRadnici varaždinskog Varteksa peti dan su u štrajku.…

2 sata ago

Đokovićev protivnik: Idem da pobijedim Novaka

Francuski teniser Korentin Mute prva je prepreka za najboljeg tenisera svijeta. Dvadesetpetogodišnji ''laku luzer'', trenutno…

2 sata ago

Rafaelo oblande

Jednostavan kolač koji ćete obožavati. SASTOJCI: 1 pakovanje oblandi 8 jaja 150 g šećera 1…

2 sata ago

Imamo preduslove za najpoštenije izbore u BiH

Vrlo malo je izvjestan scenarij da Republika Srpska održi izbore po entitetskom, a ne Izbornom…

4 sata ago

Oglasili se Danilović i Pešić

Predrag Danilović i Svetislav Pešić pridružili su se čestitkama upućenim od jutros Nikoli Jokiću. Košarkaš…

4 sata ago