in

BiH se zvanično pridružila Zajedničkom regionalnom tržištu i ubrzala put ka EU

Slatka-Tajna.Eu

Bosna i Hercegovina je na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa potpisala četiri dokumenta koji predstavljaju nastavak evropskog puta i snažno opredjeljenje za članstvu u EU. To je potvdila ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković koja je poručila da cijeli naš region ubrzava svoj put ka Evropskoj uniji.

“Upravo sam potpisala u ime BiH dokumente Berlinskog procesa, kojima se BiH pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Naš čitav region prihvata standarde Zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači”, izjavila je Turković.

Evropska komisija ranije je saopćila da će regionalna ekonomska zajednica donijeti značajnu korist kompanijama i građanima. Planom bi trebalo da se smanje prekogranične bankarske naknade, uklone trgovinske prepreke, koordiniše politika ulaganja, priznaju profesionalne kvalifikacije širom regiona i da se promoviše elektronska trgovina.

Vijeće ministara usvojilo je sinoć, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, informaciju o održavanju Samita u Sofiji, koju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i EU, pod okriljem Berlinskog procesa. Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu kazala je da zajedničko regionalno tržište nije nova ideja.

“To je odličan plan zasnovan na četiri slobode, isto kao i jedinstveno tržište EU, i potpomognut digitalnim, inovacionim, industrijskim i investicionim segmentima. Ponosni smo što smo težak teret ovog procesa iznijeli zajedno sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama i dugim partnerima”, navela je Bregu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TUŽNE VIJESTI IZ KCUS-a: Od koronavirusa preminuo Munir Radača, pomoćnik načelnika Općine Pale u FBiH

Sparsi bolji od Borca u bh. dvoboju ABA 2 lige