Categories: Biznis

BiH se zvanično pridružila Zajedničkom regionalnom tržištu i ubrzala put ka EU

Bosna i Hercegovina je na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa potpisala četiri dokumenta koji predstavljaju nastavak evropskog puta i snažno opredjeljenje za članstvu u EU. To je potvdila ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković koja je poručila da cijeli naš region ubrzava svoj put ka Evropskoj uniji.

“Upravo sam potpisala u ime BiH dokumente Berlinskog procesa, kojima se BiH pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Naš čitav region prihvata standarde Zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači”, izjavila je Turković.

Evropska komisija ranije je saopćila da će regionalna ekonomska zajednica donijeti značajnu korist kompanijama i građanima. Planom bi trebalo da se smanje prekogranične bankarske naknade, uklone trgovinske prepreke, koordiniše politika ulaganja, priznaju profesionalne kvalifikacije širom regiona i da se promoviše elektronska trgovina.

Vijeće ministara usvojilo je sinoć, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, informaciju o održavanju Samita u Sofiji, koju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i EU, pod okriljem Berlinskog procesa. Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu kazala je da zajedničko regionalno tržište nije nova ideja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“To je odličan plan zasnovan na četiri slobode, isto kao i jedinstveno tržište EU, i potpomognut digitalnim, inovacionim, industrijskim i investicionim segmentima. Ponosni smo što smo težak teret ovog procesa iznijeli zajedno sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama i dugim partnerima”, navela je Bregu.

 

Redakcija

Recent Posts

Šta sve pijemo sa mlijekom?

Uz pomoć inovativnih i vrlo osjetljivih metoda ispitivanja, naučnici iz Španije i Maroka su ustanovili…

1 minuta ago

Viljaš-Boaš novi predsjednik Porta

PORTO - Portugalski trener Andre Viljaš-Boaš izabran je za predsjednika fudbalskog kluba Porto. Viljas-Boaš je…

55 minuta ago

INFOMACIJE BIHAMK-a: Velike gužve na graničnim prelazima Gradina i Bosanska Gradiška (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","caption":"(Foto: Screenshot\/BIHAMK\/GP Bosanska Gradi\u0161ka)","bg":"888a8b"}] Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prelazima Gradina i…

56 minuta ago

PJEVAČICA NE BROJI GODINE: Sretna sam, iako imam 38 godina, a ne 18

Elena Risteska ugasila je 38 svjećica na rođendanskoj torti. Makedonska pjevačica tim povodom oglasila se na…

2 sata ago

Srbija dobila 83. sportistu u Parizu

Veslač Nikolaj Pimenov posljednji je u nizu srpskih sportista koji su obezbijedili olimpijsku "vizu". Pimenov…

3 sata ago

Potvrđena optužnica protiv advokatice Vidović za prikrivanje dokaza u predmetu protiv bivšeg predsjednika Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u četvrtak, 25. aprila optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine…

3 sata ago