Šank u obliku globusa sa Hitlerove jahte ponuđen na prodaju

Neobičan bar u obliku globusa sa koga se nekada služilo piće na reprezentativnom brodu nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, poslije 70 godina provedenih na farmi u Merilendu, stavljen je na aukcijsku prodaju i očekuje se da bude otkupljen za četvrt miliona dolara.

Neobičan komad istorije potiče sa broda vojne flote nacističke Nemačke “Aviso Gril“ koji je u međuratnom periodu korišćen kao državna jahta. Bar u obliku globusa izrađen je od zavarenih čeličnih šipki koje predstavljaju uporednike i meridijane, a ostavlja utisak kao da barmen lebdi u vazduhu. Uz bar ide i pet mesinganih barskih stolica na kojima se još uvijek nalaze originalne presvlake.

Kako se navodi u katalogu prodavca, “Alexander Historical Auctions”, koji je najavio prodaju za kraj oktobra, bar je spasen kada je brod početkom pedesetih rastavljen u Sjedinjenim Državama kao staro gvožđe. Otac prodavca bara bio je prijatelj sa vlasnikom otpada na kome je brod demontiran i omogućio mu je da kupi ovaj neobični komad.

Foto: Alexander Historical Auctions

Bar je prenijet u seosko područje nedaleko od Elktona, u državi Merilend, i smješten u podrum porodične kuće gdje se nalazio skoro 70 godina. Ponuđač očekuje da će zaraditi između 150.000 do 250.000 dolara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Inače, brod “Gril” je bio lakooklopni ratni brod dug 135 metara koji je nacistička Njemačka izgradila sredinom tridesetih godina, a u početku ga je njemačka mornarica koristila za smještaj najviših vojnih velikodostojnika i drugih državnih zvaničnika, uključujući i samog Hitlera. Na primjer, ovim brodom je visoka njemačka vojna delegacija otplovila na krunisanje britanskog kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete 1937. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata brod je služio kao minsko-patrolni brod, a poslije rata Britanci su ga preuzeli kao dio ratne odštete, zatim razoružali i prodali u privatne ruke. Godine 1948. jevrejski diverzanti su ga potopili jer su vjerovali da će novi vlasnik, inače Libanac, brod ustupiti nacionalnoj mornarici. Na kraju, “Gril” je prevezen u Sjedinjene Države i prodat kao otpad 1951. godine.

(RTS)

Redakcija

Recent Posts

Mark Denjo proglašen za najboljeg trenera u NBA

OKLAHOMA - Trener košarkaša Oklahome Mark Denjo proglašen je za najboljeg trenera u NBA ligi,…

8 minuta ago

Španjolski premijer danas objavljuje odluku o ostavci

Pedro SánchezFoto: Juan Medina / ReutersŠpanjolski premijer Pedro Sánchez u ponedjeljak će objaviti namjerava li…

9 minuta ago

Milvoki na ivici eliminacije, “metla” u pustinji

​Baksi su na pragu ispadanja, noćas im je Indijana očitala novu lekciju i došla do…

2 sata ago

Jakšić: Ne očekujem nove izbore; Dabro: Obrisi rješenja ovaj tjedan

Hrvatska ovaj tjedan ulazi u "post-izborni pregovarački rulet" kojeg igraju HDZ, DP i SDP. Neslužbene…

2 sata ago

Sok od koprive vitaminska bomba

Proljećni dani su idealni za detoks organizma i unos vitamina kojima ćete se osvježiti i…

3 sata ago

Novo čudo djevojčice iz Gradiške

Mlada teniserka iz Gradiške Tea Kovačević nastavila je da pomjera granice i oduševljava svijet tenisa…

4 sata ago