Categories: Biznis

EU u ovom trenutku ne može konkurirati Kini

Neizvjesnost tokom pandemije covida-19 ozbiljno je uticala na promjene u stavu čelnika EU-a prema Kini, koja predstavlja sve veću prijetnju evropskoj ekonomiji. Istovremeno, čelnici evropskih zemalja izražavaju veliki nedostatak uzajamnosti u odnosima s azijskom velesilom, koja istovremeno navodno krši osnovna ljudska prava u Hong Kongu i Xinjiangu, piše Evropsko vijeće za vanjske odnose (ECFR).

Kriza koja je započela novom pandemijom koronavirusa dodatno je pogoršala odnose između država članica EU i Kine u kratkom roku. Iako trgovina i druge ekonomske aktivnosti još uvijek igraju glavnu ulogu u međunarodnim odnosima, malo evropskih zemalja još uvijek skriva svoju sumnju u namjere pekinške administracije.

Sve su češći pozivi za smanjenje ovisnosti EU-a o Kini u nabavi najosnovnijih sirovina i proizvoda. Tokom same pandemije tražila se manja ovisnost i u zdravstvenom i farmaceutskom sektoru, gdje azijske zemlje većinu evropskih tvrtki opskrbljuju sirovinama za lijekove. U stvari, neki se lijekovi ne mogu formulirati u dovoljnim količinama bez sastojaka iz Indije i Kine.

Međutim, zaoštreni odnosi između SAD-a i Kine na geopolitičkom području i dalje predstavljaju dodatnu zabrinutost. Pandemija snažno potiče razgovore o ulozi Kine u svijetu i njezinom uticaju na Evropu. Dakle, velika većina država unutar EU-a sada Kinu smatra pragmatičnim ekonomskim partnerom, a istodobno je doživljavaju i kao konkurentsku zemlju.

Promjena stava prema Kini ne mijenja se između zemalja EU-a na isti način i istim tempom. Također, ne postoji jasna geografska veza između evropskih zemalja u odnosu na Kinu, ali postoji zajednički konsenzus da EU trenutno nije spremna za nadmetanje s Kinom, rekao je ECFR. Kao glavni izazov vide autoritarni model vlasti i snažnu ekonomiju, podržane državnim novcem na međunarodnoj razini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Sada postoji samo iznimno zemlja u EU koja ne podržava ograničenja kineskih ulaganja u evropski strateški važne sektore. To bi dodatno ojačalo ovisnost o Kini.

Međutim, to pitanje dobiva zajedničkog protivnika za EU, a istvremeno postoji sve veći konsenzus među raznim evropskim političkim strankama o Kini. Međutim, jedinstvo je trenutno vrlo poželjno i obećavajuće, jer omogućuje izradu dugoročnih planova na temu smanjenja ovisnosti o Aziji. Iako se odnosi s Kinom razlikuju od države do države, ovaj je put zajednički plan zapravo izvediv.

Redakcija

Recent Posts

Ove vrste voća bismo trebali jesti svake sedmice

Uz konzumiranje voća povezuje se mnogo zdravstvenih dobrobiti. Nutricionista Lon Ben-Asher izdvojio je najbolje vrste…

49 minuta ago

Vijest koja je uzburkala javnost, Jelena ostala bez imovine: Otkrivamo sve detalje Karleušinog razvoda

Razvod Jelene Karleuše desi se davno a ovo su svi detalji Kada su se 2005.…

1 sat ago

Raiffeisen krediti za energetsku efikasnost

Kredit za adaptaciju/rekonstrukciju stambene jedinice uz energetsku efikasnost Kredit za kupovinu postojeće stambene jedinice sa…

1 sat ago

Inter već kuje plan za narednu sezonu

Inter je proslavio Skudeto, a sada se polako okreće narednoj sezoni. ''Neroazuri'' su već dogovorili dva…

2 sata ago

Policija rastjerala prosvjed za Gazu pred Sorbonom

Studenti prosvjedovali pred SorbonomFoto: Sarah Meyssonnier / REUTERSPolicija je rastjerala desetke prosvjednika koji su kampirali…

2 sata ago