in

EU u ovom trenutku ne može konkurirati Kini

Slatka-Tajna.Eu
Neizvjesnost tokom pandemije covida-19 ozbiljno je uticala na promjene u stavu čelnika EU-a prema Kini, koja predstavlja sve veću prijetnju evropskoj ekonomiji. Istovremeno, čelnici evropskih zemalja izražavaju veliki nedostatak uzajamnosti u odnosima s azijskom velesilom, koja istovremeno navodno krši osnovna ljudska prava u Hong Kongu i Xinjiangu, piše Evropsko vijeće za vanjske odnose (ECFR).

Kriza koja je započela novom pandemijom koronavirusa dodatno je pogoršala odnose između država članica EU i Kine u kratkom roku. Iako trgovina i druge ekonomske aktivnosti još uvijek igraju glavnu ulogu u međunarodnim odnosima, malo evropskih zemalja još uvijek skriva svoju sumnju u namjere pekinške administracije.

Sve su češći pozivi za smanjenje ovisnosti EU-a o Kini u nabavi najosnovnijih sirovina i proizvoda. Tokom same pandemije tražila se manja ovisnost i u zdravstvenom i farmaceutskom sektoru, gdje azijske zemlje većinu evropskih tvrtki opskrbljuju sirovinama za lijekove. U stvari, neki se lijekovi ne mogu formulirati u dovoljnim količinama bez sastojaka iz Indije i Kine.

Međutim, zaoštreni odnosi između SAD-a i Kine na geopolitičkom području i dalje predstavljaju dodatnu zabrinutost. Pandemija snažno potiče razgovore o ulozi Kine u svijetu i njezinom uticaju na Evropu. Dakle, velika većina država unutar EU-a sada Kinu smatra pragmatičnim ekonomskim partnerom, a istodobno je doživljavaju i kao konkurentsku zemlju.

Promjena stava prema Kini ne mijenja se između zemalja EU-a na isti način i istim tempom. Također, ne postoji jasna geografska veza između evropskih zemalja u odnosu na Kinu, ali postoji zajednički konsenzus da EU trenutno nije spremna za nadmetanje s Kinom, rekao je ECFR. Kao glavni izazov vide autoritarni model vlasti i snažnu ekonomiju, podržane državnim novcem na međunarodnoj razini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sada postoji samo iznimno zemlja u EU koja ne podržava ograničenja kineskih ulaganja u evropski strateški važne sektore. To bi dodatno ojačalo ovisnost o Kini.

Međutim, to pitanje dobiva zajedničkog protivnika za EU, a istvremeno postoji sve veći konsenzus među raznim evropskim političkim strankama o Kini. Međutim, jedinstvo je trenutno vrlo poželjno i obećavajuće, jer omogućuje izradu dugoročnih planova na temu smanjenja ovisnosti o Aziji. Iako se odnosi s Kinom razlikuju od države do države, ovaj je put zajednički plan zapravo izvediv.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Eksplozija “najluđih” spinova, za spektakularni dobitak

Dodik: RS i Srbija će zakonom urediti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave / Bljesak.info