in

Nemojte praviti ovu grešku kada dijete ima izlive bijesa

Nemojte praviti ovu grešku kada dijete ima izlive bijesa
Slatka-Tajna.Eu

Posljednjih godina roditelji i staratelji imaju tendenciju da djeci daju digitalne uređaje da ih smire. Ali ovo je velika greška, prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu Eotvos Lorand u Mađarskoj.

Prema studiji, ako roditelji redovno koriste digitalne uređaje da smire svoju decu, to dovodi do problema sa regulacijom emocija, što može izazvati poteškoće u upravljanju bijesom kasnije u životu.

“Izlivi bijesa ne mogu se izliječiti digitalnim uređajima. Djeca moraju da nauče kako da upravljaju sopstvenim negativnim emocijama. Tokom ovog procesa učenja potrebna im je pomoć roditelja, a ne pomoć digitalnog uređaja”, rekla je autorka studije dr Veronika Konok.

Ona je objasnila da dijete ne može da nauči da reguliše svoje emocije pomoću digitalnih uređaja.

“Često viđamo roditelje kako koriste tablete ili pametne telefone da odvuku pažnju svom djetetu kada je dijete uznemireno. Djeca su fascinirana digitalnim sadržajem, tako da je ovo lak način da se zaustavi bijes i kratkoročno je veoma efikasan. Međutim, ako je svijest ljudi digitalni uređaji kao neprikladni alati za liječenje bijesa, mentalno zdravlje i dobrobit dece će se pogoršati”, upozorila je profesorka Kerolajn Ficpatrik sa kanadskog univerziteta Šerbruk.

Djeca koja se smiruju uz pametne telefone manje su sposobna da kontrolišu svoj bijes i frustraciju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


U istraživanju je učestvovalo više od 300 roditelja djece uzrasta od dvije do pet godina. Popunili su upitnik koji je procjenjivao upotrebu medija od strane djece i roditelja.

Prema nalazima, kada su roditelji koristili digitalne uređaje da regulišu emocije, djeca su godinu dana kasnije pokazala slabije vještine upravljanja bijesom i frustracijama.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Peternel o okruglim stolovima: Izgubila se prilika za konstruktivan razgovor

Peternel o okruglim stolovima: Izgubila se prilika za konstruktivan razgovor

KĆERKA MELINE I HARISA IMALA KATASTROFALNE PROBLEME: Nakon njihovog razvoda sve priznala

KĆERKA MELINE I HARISA IMALA KATASTROFALNE PROBLEME: Nakon njihovog razvoda sve priznala