in

Federacija BiH hitno omogućuje da organe može donirati i osoba koja nije srodnik

Federacija BiH hitno omogućuje da organe može donirati i osoba koja nije srodnik
Slatka-Tajna.Eu
Federacija BiH hitno omogućuje da organe može donirati i osoba koja nije srodnik

Zastupnički dom Parlamenta Federacija Bosne i Hercegovine izmijenio je u srijedu, 10. jula, po hitnom postupku Zakon o transplantaciju organa i tkiva u svrhu liječenja ovom entitetu koje će omogućiti presađivanje organa i tkiva s nesrodnog živog darivatelja.

Prema dosadašnjem zakonu, organi su se mogli transplantirati s preminule osobe, a živi darivatelj je mogao biti samo srodnik, tazbina ili (izvan)bračni partner.

Izmjene su usvojene jednoglasno sa 85 glasova “za” prisutnih zastupnika.

Hitna sjednica drugog, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH zakazana je za srijedu navečer, koji treba potvrditi ove izmjene nakon čega ih potpisuje predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara da bi stupile na snagu.

Nove izmjene, koje podrazumijevaju transplantaciju s osobe koja nije srodnik ili bračni partner, hitno je predložilo entitetsko Ministarstvo zdravstva, na zahtjev grupe zastupnika, nakon što je javnost upoznata o slučaju mladića kojem je, zbog bolesti, hitno potrebna transplantacija jetre.

Živi donor je pristao na transplantaciju, ali njih dvojica nisu srodnici.

Izmjenama zakona o transplantaciji propisani su i posebni uvjeti, pa će o presađivanju odlučivati multidisciplinarni stručni tim i etička komisija.

Njih će, pored ostalih, činiti liječnici i pravnici, a radit će se fizička i psihosocijalna procjena darivatelja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Procjene su obavezne kako bi se spriječile zloupotrebe, odnosno trgovina organima.

Zakon o transplantaciji u Federaciji BiH je donesen 2009., i posljednji put je mijenjan 2017. godine.

U drugom entitetu, Republici Srpskoj se ne rade kadaverične transplantacije, odnosno presađivanje organa s preminule osobe na živu, već samo sa živih srodnika, tazbine i (izvan)bračnih partnera.

U Bosni i Hercegovini se transplantacije obavljaju u tri klinička centra – Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci. Godišnje obavi između osam i deset transplantacija.
Na hemodijalizi je, naprimjer, više od 3.000 pacijenata, od čega je deset posto na listi čekanja za presađivanje.

BiH nije članica Eurotransplanta, međunarodne fondacije koja je odgovorna za poticanje i koordinaciju transplantacije organa jer nije ispunila uvjete. Među uvjetima su i uređen sistem na nivou države u oblasti transplantacija.

Po Ustavu Bosne i Hercegovine, zdravstvo je u nadležnosti 13 ministarstava – entiteta Republika Srpska, Brčko distrikta BiH te Federacije BiH i njezinih deset kantona. Državno ministarstvo zdravlja ne postoji, a Ministarstvo civilnih poslova BiH ima “koordinirajuću ulogu”.

Politički predstavnici iz Republike Srpske protive se prijenosu nadležnosti s entiteta na državni nivo. Prije pet godina bilo je predloženo da se državnim zakonom uredi da osoba može na vozačkoj dozvoli navesti da donira organe u slučaju smrti – što je praksa u mnogim zemljama – ali su predstavnici iz RS-a glasali protiv.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Mesi prije 16 godina kupao bebu Jamala (FOTO)

Mesi prije 16 godina kupao bebu Jamala (FOTO)

Obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu širom Australije

Obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu širom Australije