in

USAID i Vlada SAD-a podržavaju 52 nova preduzeća u BiH s dodatnih 680.000 KM

USAID i Vlada SAD-a podržavaju 52 nova preduzeća u BiH s dodatnih 680.000 KM
Slatka-Tajna.Eu
USAID i Vlada SAD-a podržavaju 52 nova preduzeća u BiH s dodatnih 680.000 KM

Tokom protekla tri mjeseca, 52 lokalna biznisa u zajednicama širom Bosne i Hercegovine pokrenuta su uz podršku Vlade SAD-a, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu s deset lokalnih organa vlasti. Kroz ovo partnerstvo, USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava u BiH (USAID/INSPIRE) uložio je 680.000 KM (374.000 USD) u Fond za poduzetništvo, koji zajedno finansiraju USAID i partnerski gradovi i opštine Zenica, Travnik, Novi Sarajevo, Cazin, Maglaj, Trebinje, Berkovići, Novi Grad, Vlasenica i Brod.

Ovaj fond nudi nove mogućnosti za poduzetnike iz marginaliziranih i ugroženih grupa, uključujući samohrane roditelje, osobe s invaliditetom, dugoročno nezaposlene osobe, osobe u nepovoljnoj materijalnoj situaciji, nezaposlene mlade osobe do 35 godina starosti i ljude iz ruralnih područja, da pokrenu i vode lokalne biznise koji će povećati njihovu nezavisnost i finansijsku stabilnost te im omogućiti da lakše izdržavaju sebe i svoje porodice.

Od 2015. godine, USAID je uložio ukupno 2.72 miliona KM (1,5 miliona USD) putem Poduzetničkog fonda kako bi podržao 310 marginalizovanih žena i drugih ugroženih osoba u pokretanju novih biznisa u 42 lokalne zajednice.

“USAID zagovara sistemska rješenja za probleme s kojima se suočavaju marginalizirane i ugrožene grupe u Bosni i Hercegovini, među kojima je i nezaposlenost,” rekla je Courtney Chubb, direktorica misije USAID-a u Bosni i Hercegovini. “Poduzetnički fond podržava biznise koji će ojačati različite privredne sektore, uključujući zanatska zanimanja, krojačke djelatnosti, štamparije, montažu i popravke namještaja kao i usluge iz oblasti zdravstva, poput rehabilitacije i fizikalne terapije. Poduzetnici koji učestvuju u ovom programu dobivaju finansijsku, savjetodavnu i profesionalnu mentorsku podršku za stvaranje održivih i dugoročnih biznisa.”

U Travniku, gdje fond podržava četiri poduzetnice, gradonačelnik Kenan Dautović program je opisao “istinski inspirativnim,” dodajući, “Želimo poduzetnicima sve najbolje, a istovremeno želimo ohrabriti i ostale stanovnike naše opštine da prate i prijavljuju se na naše pozive kako bi ostvarili svoje poduzetničke snove.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Jedan od pet novih biznisa koje Fond podržava u Trebinju je i biznis Danke Terzić Brkić, koja je odlučila pokrenuti djelatnost sito štampanja.

“Nakon završetka akademije i sticanja iskustva u radu s videom i dizajnom, odlučila sam pokrenuti biznis sito štampe za tekstil i druge materijale. Ova sredstva mi pružaju priliku da budem samostalna i doprinesem lokalnom razvoju. Želim da moj rad i moj biznis budu primjer mladima da mogu ostati ovdje i graditi svoju budućnost u Trebinju,” rekla je Danka Terzić Brkić.

USAID/INSPIRE Program podrške zaštiti ljudskih prava, pokrenut 2020. godine, nastao je kao odgovor na sociopolitičke i ekonomske izazove s kojima se suočavaju marginalizirane i ugrožene grupe u Bosni i Hercegovini. Glavni ciljevi programa su osnažiti građane i institucije vlasti, unaprijediti sistem zaštite ljudskih prava i osigurati bolje prilike za marginalizirane grupe širom zemlje. Za više informacija o podržanim projektima i dosadašnjim postignućima posjetite web-stranicu usaidinspire.ba.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Aktuelizovane riječi Hrvata: Fudbal je majmunska igra (VIDEO)

Aktuelizovane riječi Hrvata: Fudbal je majmunska igra (VIDEO)

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: ‘Pozivam Vučića da dokaže da nije pucao sa sarajevskih brda ili da…’

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: ‘Pozivam Vučića da dokaže da nije pucao sa sarajevskih brda ili da…’