in

Finalni krug Ekonomske olimpijade 2024 u Sarajevu

Finalni krug Ekonomske olimpijade 2024 u Sarajevu
Slatka-Tajna.Eu
Finalni krug Ekonomske olimpijade 2024 u Sarajevu

Nakon intenzivnih kvalifikacija u školskom krugu takmičenja na kojem je učešće uzelo preko 530 takmičara iz 58 srednjih škola širom Bosne i Hercegovine, njih 30 je ostvarilo najbolji plasman i time osiguralo sebi mogućnost takmičenja u finalnom krugu ovogodišnje Ekonomske olimpijade.

Finalisti će imati priliku odmjeriti svoja znanja pismeno i usmeno, a njihove kompetencije i znanje ocijeniće tročlani žiri sačinjen od uvaženih profesora i profesorica sa Univerizteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta: Prof. dr. Hatidža Jahić, vanredna profesorica na Katedri za ekonomsku teoriju i politiku i Savjetnica za ekonomska pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj.E. Denisa Bećirevića, doc. dr. Adnan Muminović, docent na Katedri za ekonomsku teoriju i politiku i Nejra Hadžiahmetović-Milišić, MA, asistentica na Katedri za menadžment i organizaciju. Na finalnom krugu takmičenja, bira se pet najboljih srednjoškolaca koji će u periodu od 1. do 4. septembra 2024. godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom krugu Ekonomske olimpijade u Grčkoj.

Za prva tri mjesta finalnog kruga, obezbijeđene su i vrijedne nagrade, te će stoga prvoplasirani takmičar osvojiti E-romobil, dok će drugoplasirani i trećeplasirani takmičar osvojiti pametni sat. Pismeno i usmeno testiranje finalista će biti realizovano u prostorijama Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta, kao i svečani čin proglašenja pobjednika finalnog kruga takmičenja 4. Ekonomske olimpijade.

Primarni cilj projekta takmičenja Ekonomske olimpijade je probuditi interes mladih za izučavanje ekonomije kroz takmičarski i obrazovni program. Od 2016. godine, kada je Projekat prvi put pokrenut u Češkoj Republici i Slovačkoj od strane Instituta za ekonomsko obrazovanje Češke Republike (INEV), kroz edukaciju i takmičenje prošlo je više od 186.000 učenika iz 3.000 srednjih škola širom svijeta.

Želja je da se potakne razvoj analitičkih vještina i ekonomske pismenosti kroz različite edukacije, te kroz povezivanje s ekspertima iz oblasti ekonomije. Ovaj Projekat se između ostalog, bavi pronalaskom mladih talenata i kreiranjem mreže srednjoškolskih nastavnika s interesima za ekonomsku edukaciju.

U Bosni i Hercegovini takmičenje je prvi put održano u 2021. godini u organizaciji Liberalnog foruma BiH kao nosioca licence za provođenje ovog takmičenja u našoj državi. Kroz bh. izdanje Ekonomske olimpijade do sada je prošlo preko 2.000 srednjoškolaca iz 67 srednjih škola.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ovom uspješnom Projektu, 2023. godine pridružuju se i Univerzitet u Sarajevu – Ekonomski fakultet kao partner i suorganizator kroz aktivan angažman profesora kao predavača, s ciljem doprinosa širenju ekonomskog i finansijskog znanja BiH kao ključnog faktora za razvoj i napredak društva u cjelini. Međunarodna Ekonomska olimpijada potpisinica je Memoranduma o sporazumijevanju (MOU) s Međunarodnom olimpijskom akademijom od 2023. godine. 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

POPULARNI REPER ODRASTAO BEZ OCA: Pored uspiješne karijere završio dva fakulteta, a muž je poznate pjevačice

POPULARNI REPER ODRASTAO BEZ OCA: Pored uspiješne karijere završio dva fakulteta, a muž je poznate pjevačice

Pavlović spreman za duel sa Danskom

Pavlović spreman za duel sa Danskom